OM wil dat fraudeurs ruim 200.000 euro terugbetalen

LELYSTAD • Do 25 november 2021 | 13:43 • Donderdag 25 november 2021 | 13:43

De officier van justitie wil bijna 225.000 euro terugzien van een 38-jarige Lelystedeling. De man zou het geld hebben verdiend bij een grote oplichtingszaak, waarbij op grote schaal onder meer fitnessapparatuur werd verduisterd. Zijn kompaan, een 50-jarige Lelystedeling, moet mogelijk bijna 8.000 euro betalen.

De mannen werden eind vorig jaar veroordeeld tot celstraffen. De jongste, die wordt gezien als hoofddader, kreeg vier jaar cel, waarvan acht maanden voorwaardelijk opgelegd. De oudste een jaar, waarvan twee maanden voorwaardelijk.

Grootscheepse fraude
De zaak draaide om een grootscheepse fraude, met onder meer fitnessapparatuur. De mannen leasden de apparaten en zeiden vervolgens dat ze waren verdwenen bij een inbraak. In werkelijkheid werden de spullen doorverkocht. Een lucratieve business, zo bleek donderdag in de Lelystadse rechtbank. Hier werd het financiële deel van de zaak besproken. Volgens de officier liepen de verdiensten op tot in totaal ruim 231.000 euro.

'Berekening klopt niet'
De mannen in kwestie verschenen niet in de rechtszaal, maar hun advocaten wel. Die vertelden de rechters dat de berekening van de officier niet klopt. De advocaat van de 38-jarige Lelystedeling zei dat zijn cliënt heel veel contant geld tot zijn beschikking moet hebben gehad, als de berekening van de officier wel zou kloppen. Maar het geld dat hij had, kwam uit leningen van vrienden en familie. Dat heeft hij volgens hem ook kunnen aantonen met leenovereenkomsten. De 50-jarige man zou bovendien met zijn bijstandsuitkering en enorme schulden niet binnen een redelijke termijn de bijna 8.000 euro kunnen afbetalen.

De officier bleef bij haar standpunt, omdat ze vindt dat de advocaten hun verweren niet goed konden onderbouwen. De rechter doet op 22 december uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel