Waterbuurt Zeewolde op de schop

ZEEWOLDE • Do 25 november 2021 | 17:07 • Donderdag 25 november 2021 | 17:07

De Waterbuurt in Zeewolde gaat op de schop. Het gaat om het gebied dat grofweg loopt vanaf basisscholen De Regenboog en 't Wold, tot en met de Kuinder. Het grootste gedeelte van de woningen en scholen in dit stuk van Zeewolde zijn ouder dan 30 jaar en behoren tot de oudste van Zeewolde. Onder meer de straten en het groen in dit gebied worden aangepast of vernieuwd. De eerste werkzaamheden beginnen volgende week.

In de nieuwe plannen wordt de wijk aangepast aan de klimaatveranderingen en is er oog voor duurzaamheid. Want het klimaat verandert en daarom moet er rekening worden gehouden met wateroverlast, droogte en hitte, en ook de biodiversiteit neemt af.

Straten aanpassen op mogelijke hoosbuien
Uit berekeningen van de gemeente blijkt dat er een reële kans is dat er zoveel neerslag valt dat het water in sommige woningen zal stromen. Om dit te voorkomen krijgt een aantal straten een goot in het midden van de straat en worden drempels, bermen of trottoirbanden verwijderd of verlaagd. Op een aantal plaatsen wordt de riolering aangepast en worden de wegen zo ingericht dat bij een hoosbui het water via het oppervlak weg kan stromen naar grachten en groenstroken.

Sommige wegen worden smaller, waardoor er meer ruimte komt voor groen. Op een aantal plekken in de wijk moeten bomen verwijderd worden omdat ze te groot zijn geworden en veel overlast en schade aan de weg geven. Daar worden andere soorten bomen voor teruggeplaatst die minder groot worden. Volgende week worden er al enkele bomen verwijderd. De overige werkzaamheden zijn medio volgend jaar gepland.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel