Almeerder moet drie jaar cel in voor phishing

ALMERE • Vr 26 november 2021 | 20:28 • Vrijdag 26 november 2021 | 20:28

Een 22-jarige Almeerder is vrijdag door de rechtbank in Lelystad veroordeeld tot drie jaar cel. De man plunderde de bankrekeningen van zeker veertien personen door hen phishingberichten te sturen. In totaal hengelde hij zo ruim 40.000 euro binnen.

De officier van justitie eiste twee weken terug drie jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk. Hij vroeg ook om een boete van 10.000 euro in ruil voor een ontnemingsvordering en daarnaast nog een schadevergoeding voor de ING Bank. De rechters besloten tot een schadevergoeding van 27.000 euro die de Almeerder aan ING moet betalen. Ook krijgt hij drie weken extra cel opgelegd, omdat hij nog in zijn proeftijd liep.

Veertien mensen trapten in phishingberichten
De Almeerder stuurde duizenden berichten rond in de hoop dat de ontvangers via de nepbetaallink die erin zat hun bankgegevens zouden invoeren. Volgens de officier waren veel mensen alert en ook banken trokken vaak tijdig aan de bel. Maar bij de veertien slachtoffers lukte het toch om bij hun bankrekening te komen.

'Woningnet' was meestal de afzender
In de meeste berichten werd uit naam van Woningnet gevraagd om een verlenging van de inschrijving. De ontvangers van de mail moesten daarvoor acht euro overmaken via een betaallink. Ook werd er wel eens een bericht namens PostNL gestuurd, die om betaling van verzendkosten vroeg.

De Almeerder heeft nooit iets willen zeggen over de zaak. Zijn advocaat stelde dat uit het politieonderzoek helemaal niet kan worden opgemaakt dat zijn cliënt erbij betrokken is. Maar de rechtbank ziet dat toch anders en vindt dat er voldoende bewijs tegen hem is.

OM wil toch 'ontnemingsvordering'
Omdat de Almeerder geen verantwoordelijkheid heeft genomen, vinden de rechters het niet verstandig om een deels voorwaardelijke celstraf op te leggen, zoals de officier had voorgesteld. Ook de boete nemen ze niet over. Hiervoor moet een procedure voor een ontnemingsvordering - een onderzoek naar wat de Almeerder precies heeft verdiend met de phising - worden opgestart. Het OM heeft aangeven die procedure op te starten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel