GroenLinks wil met nieuwe bestuurscultuur politieke chaos halt toeroepen

LELYSTAD • Zo 28 november 2021 | 12:05 • Zondag 28 november 2021 | 12:05

Een andere bestuurscultuur is nodig om een einde te maken aan de chaos en de onderlinge verdeeldheid in de Lelystadse gemeenteraad. Dat zegt GroenLinks-fractievoorzitter Sjaak Kruis, die twee keer lijsttrekker was voor zijn partij. Hij stopt na de komende verkiezingen.

In het programma Over Flevoland Gesproken adviseert Kruis de lokale politici om in de komende raadsperiode om de onderlinge verhoudingen te verbeteren. Daarnaast pleit hij voor een andere opzet van de collegevorming.

Zwak college
Kruis hoopt dat de nieuwe gemeenteraad na de komende verkiezingen kan voortbouwen op de overeenstemming die deze maand ontstond over een groot aantal wijzigingen van de nieuwe begroting. Die verrassende brede samenwerking was volgens Kruis een reactie op de politieke verdeeldheid in de afgelopen jaren. "Mensen zijn geschrokken van de chaos die het was. We hebben een buitengewoon zwak college, en daarom had de raad het gevoel: we moeten zelf meer aan het roer gaan staan."

"Mensen zijn geschrokken van de chaos die het was. We hebben een buitengewoon zwak college."

— Sjaak Kruis, GroenLinks Lelystad

Dat initiatief zou een vervolg moeten krijgen bij de komende collegeonderhandelingen, die volgens Kruis op een andere manier moeten worden aangepakt. "Tot nu toe is het zo: de VVD is de grootste partij en haalt dan een klassieke VVD-er ergens uit het land die een college in elkaar moet timmeren. Dat gaat op een klassieke manier door eerst te kijken: wie moet met wie samenwerken. Ik zou het om willen keren", betoogt Kruis. "Laten we eerst aan tafel gaan met partijen die van goede wil zijn, om inhoudelijk te kijken waar het heen moet met de stad." De GroenLinks-voorman meldt dat hij zijn ideeën al heeft besproken met VVD-fractievoorzitter Dennis Grimbergen, die daar wel voor zou voelen.

Geklooi met collectie Cornelis Lely
Sjaak Kruis vindt ook dat de bedrijfscultuur in het stadhuis dringend op de schop moet. Mensen met initiatieven of klachten krijgen vaak geen poot aan de grond bij het ambtelijk apparaat, stelt hij. "Het geklooi rond de Collectie Cornelis Lely van Ed Voigt is met geen pen te beschrijven. Beleidsmatig hebben we het prima op orde, met een goed participatiebeleid, maar bij de uitvoering valt het stil. Die cultuur moet echt volledig overhoop."

Kruis wordt als fractievoorzitter opgevolgd door het huidige GroenLinks-Statenlid Bas de Reus.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel