Almere gaat werk maken van participatie omwonenden

ALMERE • Zo 28 november 2021 | 13:10 • Zondag 28 november 2021 | 13:10

Met de nieuwe 'Nota Burgerparticipatie' hoopt de gemeente Almere burgers beter te betrekken bij nieuwe plannen. De afgelopen jaren ging dat vaak mis. Burgers kwamen stevig in verzet omdat ze niet of niet op tijd werden geïnformeerd over bijvoorbeeld bomenkap, de aanleg van een zonnepark of de bouw van een flat in hun wijk.

Veel omwonenden voelden zich genoodzaakt om handtekeningen in te zamelen of naar de rechter te stappen. De nieuwe nota is gemaakt om dat in de toekomst te voorkomen.

Dat moet ook, want participatie wordt min of meer verplicht in de Omgevingswet die in juli 2022 van kracht wordt. Op een groot aantal afdelingen van de gemeente komt een zogenoemde participatiespecialist. Dat zijn ambtenaren die binding hebben met participatie en worden betrokken bij alle trajecten zodat ze veel ervaring opdoen.

Deskundigen gaan samenwerken
Samen met een bewonersgroep gaan zij dan vervolgens een expertisecentrum vormen. Hier worden ervaringen uitgewisseld. Jaarlijks brengen zij een verslag uit aan de gemeenteraad en het dagelijks bestuur van de gemeente.

Dat is een idee van VVD, PvdA, SP en Leefbaar Almere want 'participeren moet je leren'. Volgens de partijen is participatie niet makkelijk. 'Ieder traject is weer anders, waardoor maatwerk is vereist'. Daarom zijn regels alleen niet genoeg. 'Participatie vraagt een open houding van de gemeente, de wil om te blijven leren en een oprecht enthousiasme van de betrokken medewerkers', schrijven de partijen in een amendement dat werd aangenomen.

Met participatieplan naar gemeenteraad
De gemeenteraad wil zelf ook meer invloed op participatie. Daarom moeten wethouders in sommige gevallen een participatieplan aan de gemeenteraad voorleggen. Dat is het geval als het om een gemeentelijk plan gaat, het om een politiek of maatschappelijk gevoelig project gaat waar de gemeenteraad uiteindelijk akkoord mee moet gaan.

"Op het moment dat het voorziene participatietraject aan de voorkant wordt besproken kan direct worden bijgestuurd en is de kans op een bevredigend participatietraject groter. Het geeft de raadsleden en relevante bewoners daarnaast in een vroeg stadium de gelegenheid met elkaar in gesprek te gaan over de optimale participatie", aldus VVD en SP in het aangenomen amendement.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel