Minister trekt extra geld uit voor versterking van lokale journalistiek

FLEVOLAND • Ma 29 november 2021 | 19:56 • Maandag 29 november 2021 | 19:56

De vijf journalisten die namens de NOS voor lokale omroepen in onze provincie en Omroep Flevoland werken, kunnen een jaar langer aanblijven. Minister Slob van Media heeft maandag laten weten de subsidie voor het project met een jaar te verlengen. Dat betekent dat 1Almere, Radio Lelystad en de Lokale Omroep Zeewolde tot in elk geval april 2023 gebruik kunnen maken van professionele journalisten.

Namens de NOS werken journalisten Roosanne Middelhuis en Pascal Fredrik bij 1Almere, Kees Bakker en Rob Notten bij Radio Lelystad en Bart Bos bij de Lokale Omroep Zeewolde. Zij zijn vijf van de 63 lokale journalisten in Nederland die de nieuwsvoorziening voor de lokale omroep verzorgen in samenwerking met de regionale omroep. Doel is het versterken van de lokale journalistiek. De omroepen kunnen ook gemakkelijker onderwerpen uitwisselen.

Volgens eindredacteur Marco Penninkhof van Omroep Flevoland is het project succesvol. Hij is blij met de uitwisseling van nieuws tussen de regionale en lokale omroep. "Wij krijgen materiaal van de lokale omroepen terug die in de haarvaten van de samenleving zitten", zegt hij. Penninkhof noemt als voorbeelden het aftreden van wethouder Winnie Prins in Zeewolde en het kopiëren van druppels voor afvalcontainers in Lelystad.

Of er ook geld beschikbaar komt voor drie andere lokale journalisten in Flevoland is nog niet duidelijk. Desi Bootsman, Maarten Groeneweg en Vincent Smit werken namens Omroep Flevoland aan de lokale nieuwsvoorziening in respectievelijk Lelystad, Zeewolde en Almere. Dit project wordt ook gefinancierd door het ministerie van OCW. Minister Slob heeft hier geen extra geld voor vrijgemaakt. Penninkhof ziet wel een lichtpuntje. Volgens hem hebben meerdere politieke partijen in Den Haag aangeven de lokale omroepen "structureel en goed" vanuit de landelijke overheid te willen financieren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel