Wethouder Jack Schoone doet oproep tegen eenzaamheid: "Heb een luisterend oor"

LELYSTAD • Di 30 november 2021 | 13:03 • Dinsdag 30 november 2021 | 13:03

Wethouder Jack Schoone doet een oproep aan alle Flevolanders. "Let goed op en heb een luisterend oor." De wethouder is bang voor meer eenzaamheid in de aankomende periode, ook onder jongeren. Hij vindt het daarom jammer dat de jongeren na vijf uur niet meer kunnen sporten vanwege de coronamaatregelen. Sporten zorgt volgens Schoone voor een stuk meer sociale contacten.

"Ik doe ook echt een oproep aan alle Flevolanders goed op te letten", zegt Schoone. "Heb een luisterend oor en kijk eens naar je buurvrouw." Ook doet hij een oproep aan ouders om contact te zoeken met hun kinderen waarmee ze geen contact meer hebben. "Want ook op dat gebied is er best veel leed", zegt Schoone. Dat komt volgens de wethouder ook door de hectiek van de maatschappij. "We hebben een maatschappij gecreëerd met heel veel snelheid. Daardoor is ook een stukje eenzaamheid ontstaan, vooral bij ouderen maar ook bij jongeren, valt mij op. Jongeren hebben het best moeilijk."

Wandelingen met stadsgenoten
Schoone maakte dit jaar bijna elke dag een wandeling met stadsgenoten, om zo te luisteren naar hun verhalen. "Als je met ze wandelt en ze erachter komen dat je ook gewoon mens bent, dat je ook over je eigen problemen praat en jezelf kwetsbaar opstelt, dan komt het vaak ook van de andere kant uit. Het leuke is dat je dan met een luisterend oor tussen de 20 en 30 minuten heel veel hoort over de problematiek achter de mens."

Volgens Schoone komt het leed vaak vanuit de jeugd, vanuit een scheiding of bijvoorbeeld doordat het leven zo gelopen is zoals het is gelopen. In Lelystad is er van jong tot oud eenzaamheid, zegt de wethouder. "Zij willen of kunnen de deur niet uit door corona of omdat ze de schaamte hebben om de deur uit te gaan. Dus ja, dat heeft wel diverse redenen. Het kan psychisch zijn, maar het kan ook gewoon wezen dat je je alleen voelt."

Op zoek naar een luisterend oor
Eenzaamheid is volgens de wethouder een lastig probleem om aan te pakken. "We doen echt ons best om aan alle kanten inzet te hebben hiervoor via allerlei acties. Die organiseren we om toch maar de mensen achter de voordeur weg te krijgen naar buiten en om naar ze te luisteren."

De mensen gaan doorgaans het meest op zoek naar een luisterend oor, zegt Schoone. "Maar kijk vooral op straat heel goed om je heen en let ook eens op in de supermarkt waar je iemand mee kunt helpen. Je ziet wel eens iemand bij de kassa staan. Die persoon komt net twee euro tekort en moet dingen teruggeven. Daar kan je ook eens een praatje mee maken en kijken hoe je kunt helpen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel