Voorwaardelijke cel en boete voor overbrengen sloopschip naar Turkije

TOLLEBEEK • Wo 1 december 2021 | 7:03 • Woensdag 1 december 2021 | 7:03

Een 59-jarige man uit Tollebeek heeft een voorwaardelijke celstraf van vier maanden en een taakstraf gekregen, omdat hij zonder toestemming of melding een sloopschip vanuit de Europese Unie naar Turkije wilde overbrengen.

Het 67 meter lange schip, met aan boord ook een aanzienlijke hoeveelheid asbest, stookolie en accu's, kwam daar overigens nooit aan. Het zonk voor de Britse zuidkust, nadat het slagzij had gemaakt en op zijn eigen sleepboot botste. Twee bedrijven van de Tollebeker die bij de aankoop en het transport betrokken waren, zijn elk veroordeeld tot het betalen van een boete van 100.000 euro. Beide bedrijven zijn gevestigd in Panama, maar hebben een postadres op Urk.

De Tollebeker kocht het schip de Emsstrom in oktober 2012 in het Duitse Emden. Volgens de rechtbank zijn er duidelijke bewijzen dat het toen al de bedoeling was om het schip te laten slopen in Aliaga, een regio in Turkije waar veel oude schepen onder omstreden omstandigheden ontmanteld worden.

De man uit Tollebeek beweert zelf dat hij het schip in Nederland als hotelboot wilde gebruiken, maar volgens de rechtbank is voor die bewering geen bewijs. Weliswaar zou het schip aanvankelijk naar Harlingen worden gebracht, maar toen de sleep eenmaal vanuit Duitsland onderweg was, werd die bestemming zonder melding aangepast naar Turkije.

Internationale regels geschonden
Volgens de rechtbank heeft de Tollebeker zich uitsluitend door zakelijke belangen laten leiden en heeft hij regels voor internationale transporten van afvalstromen geschonden. De rechtbank wijst erop dat deze regels zijn opgesteld om de gezondheid van mens en milieu te beschermen. In het geval van de Emsstrom waren de autoriteiten niet op de hoogte van het transport en hebben ze daarom niet kunnen vaststellen hoeveel gevaarlijke stoffen er precies aan boord waren en hoe daarmee is omgegaan.

Volgens de rechtbank is voor het begane feit een gevangenisstraf van geruime tijd gepast. Maar omdat de zaak al uit 2013 stamt en de Tollebeker geen strafblad had, is hem alleen een voorwaardelijke celstraf opgelegd. Mocht de man zich opnieuw schuldig maken aan een strafbaar feit of de opgelegde werkstraf van 160 uur niet uitvoeren, dan moet hij alsnog de cel in.

Schip is nu populair duikobject
De gezonken Emsstrom is nooit geborgen. Het schip ligt nog altijd op 30 meter diepte voor de kust van het Britse Devon. Het is daar uitgegroeid tot een populaire bestemming voor duikers.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel