"Minister LNV geeft stikstofgegevens Lelystad Airport gewoon niet"

LELYSTAD • Vr 3 december 2021 | 6:30 • Vrijdag 3 december 2021 | 6:30

Minister Carola Schouten van LNV wil niet alle stikstofgegevens over Lelystad Airport vrijgeven. Dat zei Leon Adegeest van de Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen (SATL) bij de Raad van State in Den Haag. Donderdag diende daar een rechtszaak om de minister aan te sporen die data openbaar te maken, zoals eerder door de rechtbank in Zwolle is bevolen.

Adegeest zit al twee jaar te wachten op de data, omdat hij denkt dat de stikstofboekhouding van de luchthaven niet klopt. Omdat de juiste gegevens niet werden geleverd, stapte hij naar de rechtbank. Die oordeelde dat het ministerie over de brug moest komen. "Dat was in juni. Ze worden gewoon niet geleverd", brieste Adegeest. Hij vindt het om gek van te worden. "Er wordt van alles opgestuurd, ook hele omvangrijke files", maar de gegevens waar hij om vraagt zouden niet komen.

Het gaat om de 'invoer van stikstofgegevens'. De uitvoergegevens hebben ze wel. Daaruit blijkt volgens Adegeest dat er verdacht weinig stikstofdepositie op de Natura 2000-gebieden terechtkomt als Lelystad Airport open gaat. Maar zonder invoergegevens kan dat niet gecontroleerd worden, stelt hij. Het hele plaatje moet compleet zijn om te kunnen oordelen of voor de luchthaven een natuurbeschermingsvergunning verleend kan worden.

"Voor de gek gehouden"
Volgens berekeningen van Adegeest zelf kan de stikstofdepositie gewoonweg niet kloppen, zei hij bij de Raad van State. Het RIVM heeft dat ook bevestigd. Hun advocaat vroeg de rechter bij de Raad van State om het ministerie een termijn te stellen met een dwangsom. Adegeest leek er niet veel vertrouwen in te hebben. "Ze kunnen blijven weigeren en wat dan? Wij worden hier enorm voor de gek gehouden", zei hij.

Het betoog van de woordvoerder van het ministerie gaf geen helderheid. Hij zei dat de uitspraak van de rechtbank niet uit te voeren is. Hij zei ook dat alle gegevens zijn toegestuurd. En hij zei dat er misschien nog bestanden zijn bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De uitspraak van de voorzieningenrechter is naar verwachting volgende week.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel