Chocoladefabriek Brouwer stopt er noodgedwongen mee

LELYSTAD • Vr 3 december 2021 | 15:50 • Vrijdag 3 december 2021 | 15:50

Chocoladefabriek Brouwer op bedrijventerrein Noordersluis in Lelystad stopt ermee. Na 35 jaar maakt Rob Brouwer deze week zijn laatste chocoladeletters, om zich daarna op de kerstchocolade te storten. Op 1 januari gaan de winkel en de fabriek dicht. Brouwer stopt met pijn in het hart, maar noodgedwongen: een gebrek aan grondstoffen voor de productie van chocola, onvrede over de huidige coronamaatregelen en angst over wat er nog gaat komen, dwingen hem hier toe.

Op dit moment wordt er nog hard gewerkt. "We draaien nu nog flink door. Elk jaar is het in deze tijd weer ietsjes drukker," zegt Brouwer. Terwijl hij de chocoladeletters en -sinterklazen giet, legt hij uit dat het door corona komt dat hij zich gedwongen ziet te stoppen. "We kunnen bijna niet meer aan chocolade komen. Melkpoeder is een probleem, cacao is een probleem en karton voor de verpakkingen is een probleem. Bijna alle grondstoffen beginnen een probleem te worden en dat maakt het werken bijna onmogelijk. En dat zorgt er weer voor dat de prijzen enorm stijgen."

In de chocoladefabriek ligt nu nog wel genoeg grondstof voor de pure chocolade. "Maar 'puur' beslaat twintig procent van de omzet. De rest is melk- en witte chocolade, en daar ben ik nu bijna doorheen."

Daarnaast ziet Brouwer aankomen dat hij straks zijn klanten en personeel om een coronapaspoort moet vragen, en dat weigert hij. "Wat er nu in de horeca gebeurt, dat je beoordeeld wordt op je gezondheid, dat vind ik niet zo heel erg netjes. Straks moet ik ook mensen die te dik zijn gaan weigeren. En daar ga ik niet over. Dat je mensen zonder QR-code moet gaan weigeren, ook je eigen personeel – dat weiger ik. Daar heb ik geen zin in."

Tweedeling
Sinds hij de sluiting en de reden voor sluiting heeft aangekondigd op Facebook, heeft de chocolatier daar heel veel reacties op gehad. "Tot doodsbedreigingen aan toe. Maar de laatste tijd krijg ik ook heel veel steunbetuigingen, lieve berichten en cadeaus: flessen champagne, bloemen. Ik heb heel wat alcohol staan nu," zegt Brouwer lachend.

Voor wat betreft de bedreigingen en verwensingen is het niet de eerste keer dat hij daarmee te maken krijgt. "Ik heb het zelf meegemaakt met hiv, dat iedereen in paniek was. Ik was 16 toen ik uit de kast kwam. Dat was zo ongeveer de tijd dat de aidsepidemie toesloeg. Zelfs mijn ouders werden toen met de nek aangekeken, dat was heel erg." De tweedeling die toen in de maatschappij speelde, ziet hij nu weer, tussen gevaccineerden en ongevaccineerden. En daar maakt Brouwer zich grote zorgen over. "Ik wil niet weer in zo’n situatie komen."

Vrees
Brouwer hoopt dat de coronamaatregelen voor een beperkte tijd zijn, maar vreest dat ze er altijd zullen blijven. "Ik ben bang dat het niet verandert. Ik zou op zich graag weer opstarten. Dat ik de deuren weer open kan doen en iedereen binnen kan laten. Maar het gaat nu steeds verder. Kijk maar naar Oostenrijk. Daar mag helemaal niets meer. Het gaat niet de goede kant op. En om gezonde mensen te ontslaan, omdat ze zich niet willen laten vaccineren…. Ik zie het om me heen gebeuren. Het is echt heel erg aan het worden."

De machines van de chocoladefabriek slaat Brouwer op. "Het is toch een beetje mijn levenswerk geworden en dat had ik niet voorzien. Ik wilde eigenlijk architect worden. Mijn ouders hadden een dakdekkersbedrijf, daar had ik echt geen zin in. Dus is het een snoepwinkel geworden, en daar is de chocolade bijgekomen."

Niet achter de geraniums
Het gaat ook niet alleen om het chocolade maken. "Het is soms net een clubhuis hier", zegt Brouwer. "We hebben workshops voor kinderen, workshops voor anderen, bedrijven die we leveren." Het is volgens Brouwer toch wel een sociaal clubje geworden. "Dat moet ik dus een andere vorm gaan geven. Maar ik ga niet thuis achter de geraniums zitten. Dat is niet mijn ding. Het is met pijn in het hart dat ik de zaak sluit, want we hebben heel leuke klanten. Dat ga ik echt enorm missen. En we hopen maar op betere tijden."

Dit nieuws is afkomstig van verslaggever Desi Bootsman en Kees Bakker. Zij richten zich dit jaar speciaal op nieuws uit Lelystad voor Omroep Flevoland en Radio Lelystad. Voor tips: desi.bootsman@omroepflevoland.nl of kees.bakker@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel