Leerkrachten moeten op adem komen: basisschool gaat week dicht

ZEEWOLDE • Vr 3 december 2021 | 15:41 • Vrijdag 3 december 2021 | 15:41

De Omniumschool in Zeewolde gaat vanaf maandag een week dicht. Leerkrachten, leerlingen en ouders moeten volgende week even op adem komen, zegt directeur Dorien Kok. "De scholen gaan al lange tijd voor het onmogelijke." De sluiting is opmerkelijk: het is een van de eerste basisscholen in Flevoland die zelf de beslissing neemt om tijdelijk de deur te sluiten omdat de koek op is.

Medewerkers van scholen in heel Nederland lopen op hun tenen, vertelt de directeur. Dat komt door het lerarentekort, maar ook door corona. Daarom wordt er volgende week bij de school in Zeewolde pas op de plaats gemaakt: "Iedereen kan bijtanken, herstellen van snottebellen tot en met longontsteking en corona", zegt de directeur van de basisschool met 39 kinderen en zeven medewerkers.

Volgens Kok geeft de Onderwijsinspectie aan dat er ruimte is voor eigen besluitvorming. "De school voldoet aan de kaders die de Inspectie stelt", vertelt de directeur. Omroep Flevoland heeft geprobeerd in contact te komen met de Onderwijsinspectie, maar die was vrijdagmiddag niet bereikbaar.

Leerlingen hebben geen vakantie
Een week niet naar school betekent niet dat de kinderen vakantie hebben. "De leerlingen krijgen spullen mee naar huis en een overzicht van wat ze allemaal moeten doen. Als ze iets niet weten, dan is de juf of meester bereikbaar om vragen te beantwoorden. Kinderen, leerkrachten en ouders weten nu waar ze aan toe zijn", zegt Kok. Er worden geen online lessen gegeven.

Onduidelijke maatregelen
De verschillende en langdurige coronamaatregelen zorgen voor onrust op school. "Leerkrachten moeten continu op hun hoede zijn om de leerlingen niet te besmetten, en andersom." Daarom eist de directeur duidelijkheid voor de komende maanden van het kabinet. Volgens Kok zijn de adviezen niet duidelijk genoeg. "Met een snottebel mag een leerling niet naar school. Maar als die snottebel de volgende dag over is, mag het wel weer. Dat zet de boel op scherp. De adviezen zijn niet duidelijk genoeg", zegt Kok.

Ook zou Den Haag moeten denken aan de veiligheid, welzijn, kwaliteit en continuïteit voor kinderen, personeel en ouders, vindt ze. "Er moet gewoon wat gebeuren om kwalitatief onderwijs te blijven bieden, want het is onmogelijk om voor de klas te staan en tegelijkertijd evenveel aandacht te geven aan kinderen die thuis achter hun laptop zitten."

Verder kijkt het schoolbestuur zelf hoe het onderwijs er na de rustweek uit moet komen te zien. "Zonder dat we voor het onmogelijke gaan", benadrukt de directeur. Ouders staan volgens haar volledig achter het besluit.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel