Studenten nieuwe timmermansopleiding bouwen Tiny House

EMMELOORD • Ma 6 december 2021 | 6:03 • Maandag 6 december 2021 | 6:03

ROC Friese Poort in Emmeloord is dit schooljaar begonnen met een nieuwe MBO-opleiding tot timmerman of timmervrouw. Bijzonder aan de nieuwe opleiding is dat de studenten in het eerste leerjaar direct al een Tiny House leren bouwen.

Voor de snelle praktijkervaring is gekozen met het oog op de toekomst van de studenten. Docent Wieta Poelstra: "Deze generatie moet het meest innovatieve leren, en datgene waar in de toekomst het meeste werk in is. Dan kom je uit op circulair en biobased bouwen." Daarnaast is er behoefte aan veel woningen en is er soms weinig ruimte. Daarvoor kan volgens de school een compact huisje uitkomst bieden.

Natuurlijk materiaal
Tijdens de opleiding wordt gewerkt met natuurlijke materialen, in dit geval voornamelijk hout. De tien studenten die voor de nieuwe opleiding gekozen hebben, vinden het 'een tof project'. Het is leuk om iets te maken dat ook echt gebruikt zal worden en ze vinden het fijn dat ze meteen aan de slag gaan met iets concreets.

'Handen uit de mouwen'
Het motto van docent Poelstra is dan ook: gewoon doen! "Niet alleen in je hoofd en op papier bezig zijn, maar zoveel mogelijk met je handen." Dat hebben de studenten vanaf september gedaan. Op dit moment zijn de fundering, een aantal wanden en de kozijnen af, maar het huisje moet nog in elkaar gezet worden. En dan moet alles er ook echt in passen. "Een keuken, douche, bed. Je moet er echt in kunnen leven", aldus één van de studenten. Er is heel wat puzzelen aan vooraf gegaan, maar ze denken dat het gaat lukken. "We hebben overal wel een oplossing voor gevonden."

Het Tiny House moet aan het einde van het schooljaar klaar zijn. Dan wordt het verkocht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel