Basisschool luidt noodklok: "We hebben geen plek meer"

LELYSTAD • Do 9 december 2021 | 6:24 • Donderdag 9 december 2021 | 6:24

OBS De Tjotter in Lelystad luidt de noodklok. De basisschool is te klein geworden. De Tjotter krijgt meer aanmeldingen voor nieuwe leerlingen dan de school aan kan. Volgens docent Laura Schaap van de Tjotter zijn er twee tot drie extra lokalen nodig. "Het is nu al erg druk op school", zegt Schaap. "De klasruimtes zijn al niet zo groot en die zitten dus nu vol." De volle klas drukt op de tijd en de aandacht die docenten kunnen hebben voor individuele leerlingen, zegt Schaap.

OBS De Tjotter zit met basisschool De Triangel in één gebouw. De Tjotter heeft ongeveer 300 leerlingen. De leerlingen krijgen les in twaalf groepen. De Landstrekenwijk en de naastgelegen wijk Warande zijn gewild bij jonge gezinnen. Ouders die hun kind bij De Tjotter aanmelden, krijgen nul op het rekest. De school zit vol en dat steekt. "We willen natuurlijk voor iedereen onderwijs in de buurt kunnen aanbieden", zegt Schaap. "Het gaat ook om het sociale aspect. Kinderen willen met vriendjes van school in de buurt kunnen spelen. Kinderen willen ook zelfstandig naar school kunnen gaan. En dat ontneem je ze nu."

De school zit te springen om extra ruimte. Maar volgens docent Schaap lijkt de gemeente Lelystad niet bereid om de handen uit de mouwen te steken. "Wij zijn er tegenaan gelopen dat gesprekken tussen de directie van de school, het bestuur van de school en de gemeente op niets zijn uitgelopen. Wij missen een oplossende houding van de gemeente."

Wat is de reactie van de gemeente?
De gemeente Lelystad laat weten dat zij in november een verzoek heeft ontvangen van het bestuur van De Tjotter, de stichting SchOOL. De gemeente gaat in januari met de stichting in gesprek om te zoeken naar een mogelijke oplossing. De medezeggenschapsraad van De Tjotter vindt dat het gesprek rijkelijk laat komt. "De gemeente weet al een hele tijd van de problemen", zegt Runar Dijkstra van de medezeggenschapsraad. "Wij krijgen al een tijd teruggekoppeld dat de directie en het bestuur van de school het probleem aankaarten bij de gemeente en dat er maar geen oplossing komt. Dat je dan in januari nog eens gaat praten komt op ons over als te laat."

Dijkstra vindt het opmerkelijk dat de gemeente Lelystad niet bereid lijkt te zijn om noodlokalen te plaatsen bij de school, maar de Landstrekenwijk en de Warande wel aanprijst als geschikte wijk voor jonge gezinnen. "Ik denk dat veel gezinnen daar niet van op de hoogte zijn. Als je van buiten Lelystad naar de Warande komt en je wil je kind aanmelden op school, dan pas krijg je te horen dat er geen plek is."

De gemeente Lelystad wil niet vooruit lopen op het gesprek met de stichting SchOOL in januari. Docent Schaap hoopt op een oplossing, maar ze durft er niet op te vertrouwen. "Ik vind het eigenlijk al vijf over twaalf. Als wij nu al nee moeten verkopen tegen ouders die hier graag hun kind naar school brengen, dan vind ik dat we al te laat zijn."

SchOOL heeft vertrouwen in overleg gemeente
Ook stichting SchOOL bevestigt in een reactie dat er nog gesproken wordt met de gemeente, en "er in januari concreet gekeken gaat worden naar oplossingen die de gemeente kan bieden, in overeenstemming met de hiervoor geldende procedures bij de gemeente Lelystad." De stichting geeft aan de bezorgdheid van de ouders en de MR te begrijpen. "Maar wij houden ook vertrouwen in het overleg met de gemeente om tot een goede oplossing te komen."

In een eerste versie van dit artikel stond dat De Tjotter samen met De Schakel in één gebouw zit. Dit is niet correct, het gaat om De Triangel. In de tekst is dit aangepast.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel