Burgercoöperatie wil 'datacentergrond' kopen voor duurzame landbouw

ZEEWOLDE • Do 9 december 2021 | 9:44 • Donderdag 9 december 2021 | 9:44

Burgercoöperatie Land van Ons heeft zich bij de gemeente Zeewolde gemeld om de voor het datacenter van Meta bedoelde landbouwgrond te kopen. Land van Ons wil er duurzame landbouw mogelijk gaan maken. "Een alternatief dat bijdraagt aan een voor de toekomstige generaties leefbaar en beleefbaar Nederland", aldus de burgercoöperatie die gevestigd is in het Gelderse Warnsveld.

Land van Ons heeft grote zorgen en bedenkingen bij de datacenterplannen van het moederbedrijf achter Facebook. Vooral op het gebied van energieverbruik leven bezwaren en ook het opgeven van de "beste landbouwgrond van Europa" stuit Land van Ons tegen de borst. Die zorgen heeft voorzitter Franke Remerie geuit in een brief aan het college van burgemeester en wethouders van Zeewolde. Hij biedt daarom het eigen alternatief aan.

"Wij zijn bereid om het hele stuk grond voor zo'n twintig miljoen te kopen", zegt Remerie. We hebben het over hele goede grond. "Het is niet dat we het nu even op onze bankrekening klaar hebben staan. Maar we denken wel dat er heel veel mensen in Nederland zijn die dit initiatief willen steunen."

Land van Ons heeft op meerdere plekken in Nederland al percelen aangekocht om daar het landschap en de biodiversiteit te herstellen. De coöperatie heeft inmiddels zo'n 15.000 leden die gezamenlijk geld inbrengen om stukken grond te kunnen kopen. "Je wordt deelnemer in onze coöperatie voor een paar tientjes per jaar en vervolgens kun je vierkante meters kopen. En daarmee koop je gezamenlijk percelen grond", aldus Remerie.

Land van Ons heeft het college van Zeewolde gevraagd om het ingediende alternatief in te brengen in de discussie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel