Voorlopig geen slavernijmonument, gemeenteraad stemt tegen

ALMERE • Za 11 december 2021 | 13:17 • Zaterdag 11 december 2021 | 13:17

Er komt voorlopig geen Keti Koti-slavernijmonument in Almere. De Partij voor de Dieren (PvdD) en NIDA Almere hadden in de gemeenteraad het voorstel voor zo'n monument gedaan dat uiterlijk in 2023 klaar zou moeten zijn. Maar de twee partijen kregen onvoldoende steun voor hun plan in de gemeenteraad.

Keti Koti is de herdenking van de afschaffing van de slavernij. De belangrijkste reden om tegen het plan voor een Almeers monument te stemmen, is het nationaal onderzoek naar de slavernij dat nog van start moet gaan. "Dat vinden we uiteraard erg jammer", zegt PvdD-fractievoorzitter Jesse Luijendijk. "Wij vinden het niet nodig om te wachten op het rijksonderzoek. We vinden dat er ook los van het onderzoek een monument kan komen."

Behoefte
De Almeerse gemeenschap heeft volgens de fractievoorzitter behoefte aan een herdenkingsplek. "Het is jammer dat hier nog geen draagvlak voor was", aldus Luijendijk. De PvdD wil het monument na de gemeenteraadsverkiezingen opnieuw bespreekbaar maken.

Ook Hassan Buyatui van NIDA Almere is teleurgesteld. "Als je iets wil herdenken, doe je dat niet in een zaaltje", zegt hij. Volgens de NIDA-fractievoorzitter moet de slavernij niet alleen op het stadhuis worden herdacht. "Er leeft nu een wens om een Keti Koti-monument te organiseren voor 30 juni 2023. Wil je de deadline halen, dan moet je nu een beslissing maken."

'Zeker komen'
Volgens Buyatui zegt iedereen in de gemeenteraad dat het monument toegevoegde waarde heeft. "We hopen voldoende draagvlak te realiseren voor het monument. Het gaat er zeker komen, vroeger of later."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel