Regionale wijnboeren speuren naar unieke smaak
Flevolandse wijnmakers speuren in hun wijngaarden naar unieke gisten. Ze zoeken gericht naar natuurlijke gisten die alleen hier voorkomen. Die gisten bepalen voor een belangrijk deel de smaak van een wijn. Een unieke Flevolandse smaak zou de regionale wijnen aantrekkelijk kunnen maken, denken de wijnmakers.
De wijn zou dan zelfs als streekproduct een beschermde status kunnen krijgen. Net als Parmaham, Champagne of Edammer kaas. Er zijn al unieke gisten ontdekt in de wijngaard MinZeven in Lelystad. Vanwege die vondst wordt nu ook in de andere Flevolandse wijngaarden gezocht.
Volgens wijnboer Geert Horlings uit Zeewolde klopt het dat goede wijn geen krans behoeft. "Maar de wereld mag wel weten dat de wijn komt van wijngaarden die op maagdelijke zeebodem staan. En die zo een geheel eigen karakter en unieke smaak hebben. Dat kan natuurlijk ook gelden voor appels, geitenkaas, aardappels of uien."
De beschermde status -in vaktermen BOB (beschermde oorsprongsbenaming)- zou voor alle Flevolandse agrariërs dan bereikbaar moeten kunnen zijn. "Niet alleen voor de wijnboeren, maar voor alle producten die we hier verbouwen", zegt Horlings.
Het onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Flevoland en de Wageningen Universiteit. In februari verwachten de wijnboeren de uitslag van het onderzoek naar de unieke gisten. Daarna wordt bepaald of ze een beschermde status gaan aanvragen. En aan welke eisen de wijnen dan moeten voldoen. Dan volgt nog een hele administratieve procedure van zo'n 2 jaar, voordat de boer mag claimen dat zijn wijn van de voormalige Zuiderzeebodem in Flevoland komt.
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Schoten op woning aan Klimtstraat, niemand gewond
ALMERE •In de nacht van maandag op dinsdag is er geschoten op een woning aan de Klimtstraat in Almere. Daarbij is niemand gewond geraakt. De politie doet onderzoek naar het incident maar heeft nog niemand aan...
-
Studentenuitwisseling vliegwiel voor meer samenwerking tussen Suriname en Dronten
DRONTEN •Op Aeres Hogeschool volgen studenten uit Suriname de opleiding Ondernemerschap Tuin- en Akkerbouw. Het is de start van een hernieuwde samenwerking tussen Suriname en Nederland. "De intentie is om dit...
-
Meerderheid gemeenteraad stemt voor sloop oudste straten Emmeloord
EMMELOORD •De kogel is door de kerk. De gemeenteraad van Noordoostpolder heeft maandagavond ingestemd met de sloop van de Rietstraat en Zeebiesstraat. In totaal waren 17 stemmen voor en 11 stemmen tegen het plan...