Regionale wijnboeren speuren naar unieke smaak

FLEVOLAND • Ma 13 december 2021 | 6:05 • Maandag 13 december 2021 | 6:05

Flevolandse wijnmakers speuren in hun wijngaarden naar unieke gisten. Ze zoeken gericht naar natuurlijke gisten die alleen hier voorkomen. Die gisten bepalen voor een belangrijk deel de smaak van een wijn. Een unieke Flevolandse smaak zou de regionale wijnen aantrekkelijk kunnen maken, denken de wijnmakers.

De wijn zou dan zelfs als streekproduct een beschermde status kunnen krijgen. Net als Parmaham, Champagne of Edammer kaas. Er zijn al unieke gisten ontdekt in de wijngaard MinZeven in Lelystad. Vanwege die vondst wordt nu ook in de andere Flevolandse wijngaarden gezocht.

Volgens wijnboer Geert Horlings uit Zeewolde klopt het dat goede wijn geen krans behoeft. "Maar de wereld mag wel weten dat de wijn komt van wijngaarden die op maagdelijke zeebodem staan. En die zo een geheel eigen karakter en unieke smaak hebben. Dat kan natuurlijk ook gelden voor appels, geitenkaas, aardappels of uien."

De beschermde status -in vaktermen BOB (beschermde oorsprongsbenaming)- zou voor alle Flevolandse agrariërs dan bereikbaar moeten kunnen zijn. "Niet alleen voor de wijnboeren, maar voor alle producten die we hier verbouwen", zegt Horlings.

Het onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Flevoland en de Wageningen Universiteit. In februari verwachten de wijnboeren de uitslag van het onderzoek naar de unieke gisten. Daarna wordt bepaald of ze een beschermde status gaan aanvragen. En aan welke eisen de wijnen dan moeten voldoen. Dan volgt nog een hele administratieve procedure van zo'n 2 jaar, voordat de boer mag claimen dat zijn wijn van de voormalige Zuiderzeebodem in Flevoland komt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel