Gemeente sluit systemen in verband met mogelijke cyberaanval

ALMERE • Ma 13 december 2021 | 23:14 • Maandag 13 december 2021 | 23:14

De gemeente Almere heeft maandagavond uit angst voor een cyberaanval diverse applicaties en websites afgesloten. Het gaat onder meer om Citrix, het systeem waarmee medewerkers van de gemeente kunnen inloggen. De gemeente deed dit omdat er in een softwarepakket met de naam ‘Apache Log4J’ een beveiligingsprobleem is vastgesteld. Een woordvoerder kon nog niet aangeven of de afsluiting gevolgen heeft voor inwoners van Almere.

Het softwarepakket Apache Log4J komt wereldwijd in meerdere applicaties voor. Het Nationaal Cyber Security Centrum heeft hierover een landelijke waarschuwing afgegeven. Zowel bedrijfsleven als overheden, landelijk als wereldwijd, hebben hiermee te maken.

ICT'ers van de gemeente werken maandagavond en -nacht aan de systemen. Dinsdagochtend wordt een beslissing genomen of en zo ja welke applicaties weer gebruikt kunnen worden. Dan wordt ook duidelijk welke gevolgen het stilleggen heeft voor de bereikbaarheid van de gemeente voor burgers.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel