'Gevangenen overgeplaatst naar PI Lelystad vanwege contact met de media'

LELYSTAD • Ma 20 december 2021 | 20:37 • Maandag 20 december 2021 | 20:37

Twee gevangenen uit het Justitieel Complex Zaanstad zijn voor straf overgeplaatst naar de gevangenis in Lelystad. Dit omdat zij contact hebben gehad, of wilden hebben, met de media. Dat meldt NH Nieuws. In totaal gaat het om vier gevangenen die daarvoor gestraft zijn.

Meerdere familieleden van gestrafte gevangenen vertellen tegen NH Nieuws dat het in ieder geval gaat om een verblijf in de isoleercel en in twee gevallen dus ook nog eens een plotselinge overplaatsing naar de PI Lelystad.

"Dit meen je niet: hij is gewoon vanmorgen overgeplaatst naar een compleet andere gevangenis", stuurde een partner van een gevangene naar NH Nieuws. "Ik ben in shock."

Toestemming vereist
In de Penitentiaire Beginselenwet staat dat gevangenen toestemming moeten vragen aan de directie van een gevangenis om contact te hebben met een journalist en dat, als dit niet gebeurt, er straffen kunnen worden opgelegd.

SP-Kamerlid Michiel van Nispen wil opheldering van de minister voor Rechtsbescherming. Hij wil van Sander Dekker weten waarom het nauwelijks is toegestaan voor gedetineerden om te kunnen spreken met journalisten, bijvoorbeeld over misstanden of andere zaken die in de inrichting plaatsvinden.

Tegen NH Nieuws stelden twee gevangenen de dood van een 21-jarige medegevangene aan de kaak. Hij had volgens hen met zijn epilepsie nooit alleen op cel gemogen en daar maakten ze zich zorgen over.

'De mond snoeren'
Advocaten reageren ondertussen geschrokken op de uitgedeelde straffen. "Heel goed dat dit naar buiten wordt gebracht en daardoor vragen worden gesteld', schrijft Jeroen Soeteman, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten, op Twitter. "Gedetineerden de mond snoeren wanneer zij met de pers praten en hen daarna tegen hun wil overplaatsen, betekent ontoelaatbaar machtsmisbruik."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel