Vergunningenproces voor Floriade verloopt 'spannend'

ALMERE • Di 21 december 2021 | 18:20 • Dinsdag 21 december 2021 | 18:20

Het wordt spannend of alle vergunningen voor de Floriade op tijd rond zijn. Dat schrijft het college van burgemeesters en wethouders in Almere in de beantwoording van vragen van de PVV hierover. Het evenement moet over vier maanden plaatsvinden, maar er zijn nog steeds een hoop verwachte vergunningsaanvragen niet binnen.

De PVV stipte in de vragen aan dat er nog maar weinig bouwactiviteit is op het terrein van de Floriade, en dat veel vergunningaanvragen uitblijven. De lokale fractie noemt dat zorgwekkend. Het college antwoordde daarop dat geconstateerd wordt dat "het vergunningsproces spannend is". De Floriade BV spreekt deelnemende landen daarom erop aan dat ze zo snel mogelijk alsnog een vergunning moeten indienen, aldus het college.

De Floriade gaat ervanuit dat zo'n dertig of veertig landen een paviljoen willen hebben op de wereldtuinbouwtentoonstelling. Tot nu toe is er voor twee paviljoens een aanvraag gedaan. Dat van Japan heeft al een vergunning gekregen, en voor Duitsland ligt er een aanvraag. Volgens de geldende richtlijnen voor het evenement moeten er minimaal tien deelnemers zijn.

22 aanmeldingen
Hoeveel landen zich formeel hebben aangemeld, is niet precies bekend bij de gemeente. Dat komt doordat het Rijk over het uitnodigen van internationale deelnemers gaat, schrijven burgemeester en wethouders. In de meest recente Kamerbrief staat dat tot 13 oktober 22 landen zich hebben aangemeld.

Proces versnellen
Dat betekent dat er nog minstens twintig aanvragen verwacht kunnen worden. Het college geeft aan dat met de Floriade is afgesproken dat er binnen zes weken een vergunning gegeven kan worden, als de aanvraag goed is. "In de praktijk blijkt er bij grotere aanvragen regelmatig nog een aanvulling van de aanvraag nodig, waardoor procedures vaak iets langer duren." Volgens het stadsbestuur werd dit lange tijd als acceptabele doorlooptijd gezien. "Nu de Floriade Expo zo dichtbij komt en er nog veel aanvragen in behandeling genomen moeten worden, is duidelijk dat dit niet meer afdoende is." De gemeente is daarom nu aan het kijken of het proces versneld kan worden.

Eerder dit jaar zei de gemeente dat het meest ideale scenario zou zijn, als alle vergunningsvragen voor 1 november ingediend zouden zijn. Alles wat daarna binnenkomt, kan voor problemen zorgen. Het wordt dan namelijk krap om als het nodig is nog een bezwaar- en beroepsprocedure te doorlopen voor de Floriade open gaat, aldus de PVV. Het college laat daarover weten dat er altijd ruimte is voor bezwaar en beroep, zelfs als dat de openingsdatum zal overschrijden. Als er tijdens een bezwaarprocedure toch gebouwd wordt, liggen de gevolgen bij de Floriade BV, aldus het college. "Desnoods moet een gebouw weer afgebroken worden."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel