Carbidschieten: waar mag het wel en niet?

FLEVOLAND • Ma 27 december 2021 | 17:58 • Maandag 27 december 2021 | 17:58

Carbidschieten mag deze jaarwisseling op verschillende plekken in de provincie. Ondanks het vuurwerkverbod hebben sommige gemeente groen licht gegeven voor het schieten met melkbussen. Hieronder is te lezen waar het wel en niet is toegestaan en welke regels er gelden.

In gemeente Dronten is carbidschieten toegestaan. Afsteken mag op 31 december van 10.00 uur tot 02.00 uur na middernacht. Door het aanwijzen van gebieden wil de gemeente voorkomen dat er elders in de gemeente wordt geschoten en wordt gehoopt geluid- en parkeerhinder te beperken. Ook kunnen hulpdiensten volgens de gemeente op deze manier eventuele risico's beperken.

In Biddinghuizen is het carbidschieten toegestaan op het evenemententerrein langs de Dreef. Op het asfalt van het sportveld mag niet worden geschoten. In Swifterbant zijn carbidschieters op het Tarpan-grasveld bij het industrieterrein welkom. In Dronten zijn er twee locaties aangewezen: het grasveld aan De Reest en De Kromme Rijn en een veld op De Poort van Dronten.

Noordoostpolder
In de Noordoostpolder mag op 11 plekken geschoten worden met carbid. Daarbij gelden wel de huidige coronamaatregelen: niet meer dan vier personen bij elkaar in een groepje, voldoende afstand houden en rekening houden met elkaar. In de Noordoostpolder mag vrijdag 31 december tussen 10.00 uur en 02.00 uur op 1 januari geschoten worden. Buiten deze plekken is het in bewoonde omgevingen niet toegestaan met carbid te schieten.

Zeewolde
Ook in Zeewolde mag er met carbid geschoten worden. Dit mag in de gemeente alleen op vrijdag 31 december tussen 10.00 uur en 17.00 uur in het met linten afgezet gebied in Zeewolderhoek.

In verband met corona gelden er aanvullende regels. Er mogen maximaal twee personen per carbidbus en ook geldt de anderhalvemeterregel. Voor toeschouwers geldt dat alle toeschouwers op minstens tien meter van het schieten moeten staan. Iedereen boven de 12 jaar moet onderling ook 1,5 meter afstand houden. Er geldt een maximale groepsgrootte: maximaal 2 personen per groep of één huishouden.

Almere en Lelystad
In Almere mag er niet geschoten worden met carbid. Dat laat de gemeente weten. Sinds december 2020 is het verbod opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening. Omdat carbidschieten geen gebruik is in Almere, maakt dit het risico op ongelukken volgens de gemeente groter. Daarbij komt dat Almere volgens de gemeente als stedelijk gebied ongeschikt is voor het schieten met carbid.

Ook in Lelystad is het niet toegestaan. De gemeente wil daarmee groepsvorming voorkomen. "Sinds 19 december 2021 is ons land in een lockdown en gelden er strengere regels om het aantal coronabesmettingen omlaag te brengen", zegt de gemeente. "Carbidschieten past niet binnen deze regels."

Urk
Op Urk is het carbidschieten volgens de gemeente geen traditie. "We verwachten daarom ook niet dat het gebeurt", zegt een woordvoerder van de gemeente. "Maar als het wel gebeurt en de veiligheid in het gedrang komt, gaan wij wel handhaven."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel