Gedumpte hangbuikzwijntjes laten zich niet makkelijk vangen

BANT • Zo 2 januari 2022 | 17:16 • Zondag 2 januari 2022 | 17:16

De loslopende hangbuikzwijntjes in het Kuinderbos bij Bant laten zich niet gemakkelijk vangen. Na een lange zoektocht dit weekend werden de biggetjes wel meerdere keren gespot, maar niet gevangen. Aan het eind van zondagochtend was er een klein succesje, toen werd er toch één gevangen, maar de andere drie ontsnapten elke keer.

Het was een kat-en-muis spel tussen boswachter Harco Bergman en vrijwilligers van de Dierenambulance Witte Gerrit enerzijds en de hangbuikzwijntjes anderzijds. Zaterdag meldde Bergman dat er vier gedumpt waren in het Kuinderbos. Samen met de dierenambulance is zondag weer geprobeerd om de dieren te vangen, maar ook nu lukte dat niet erg goed. Bergman: "Ze hebben korte pootjes, maar kunnen ontzettend hard rennen. Dan ben je kansloos of je moet er omheen lopen, maar dan zijn zij al weer twintig meter weg."

Wie de biggetjes heeft gedumpt, weet Bergman niet. "Ik vind het een waardeloze actie. Als je van die dieren houdt en ze krijgen jongen en je wilt ze kwijt dan is het niet zo moeilijk om er een plek voor te vinden." De pogingen om de zwijntjes te staken en ze te laten gaan, vindt de boswachter geen optie. "Hangbuikzwijntjes horen niet in het wild thuis. Je weet niet wat voor ziekten ze hebben. Het zijn hoefdieren, dus onze wilde reeën zouden daar problemen mee krijgen. Bovendien kunnen ze onder een auto komen. Ze moeten gewoon uit het bos."

De zoekactie naar de drie overgebleven hangbuikzwijntjes wordt maandag voortgezet.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel