Twee nieuwe ministers groeiden op in Flevoland

FLEVOLAND • Ma 10 januari 2022 | 6:26 • Maandag 10 januari 2022 | 6:26

In Den Haag zijn maandag de ministers van het kabinet Rutte IV beëdigd. Naast de Almeerse burgemeester Franc Weerwind hebben ook twee oud-Flevolanders plaatsgenomen in de regering. Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) bracht haar jonge jaren door in Zeewolde. Ernst Kuipers (Volksgezondheid) woonde lange tijd in Creil.

Schooldirecteur Mannes Schoppink van de Regenboog in Zeewolde heeft een oude schoolfoto uit 1987 voor zich. "Daar sta ik zelf, in een iets jeugdiger uitvoering. En dat is Hanke, ook in iets jeugdiger uitvoering." Met een glimlach van oor tot oor staat de toen 10-jarige Hanke op de schoolfoto. Haar vader was een paar jaar daarvoor de eerste burgemeester van Zeewolde geworden.

Hanke Bruins Slot, bovenste rij, derde van links

In de klas van Mannes is de jonge Hanke niet 'de dochter van', maar gewoon Hanke. "Ik vond haar altijd een leergierige leerling", vertelt Schoppink. In de jaren die volgden, zag meester Mannes hoe Bruins Slot steeds hogerop kwam. Als Kamerlid bracht ze al eens een bezoek aan haar oude school. De politica ging toen met leerlingen in gesprek. Schooldirecteur Mannes Schoppink zou het zeker leuk vinden als Hanke Bruins Slot ook als minister van Binnenlandse Zaken eens een les maatschappijleer zou geven op haar oude basisschool.

Van dokterszoon naar minister
De nieuwe minister van Volksgezondheid is een zoon van de voormalige huisarts van Creil in de Noordoostpolder. Ernst Kuipers is niet in het polderdorp geboren, maar heeft er wel zijn jeugd doorgebracht. Kuipers werd bekend als voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Daardoor kwam hij ook veelvuldig in het nieuws als het ging over corona. De interesse voor de gezondheidszorg krijgt Kuipers van jongs af aan mee in Creil.

Het huis waar Ernst Kuipers opgroeide in Creil

Een paar huizen bij de familie Kuipers vandaan woonde Jos Becker. Hij herinnert zich zijn oud-buren nog goed, ook al is het meer dan vijftig jaar geleden. "De vader van Ernst was huisarts, dokter Kuipers, en zijn moeder was de apotheker." Bij het huis van de doktersfamilie was ook een praktijk aanwezig. Soms moest de hele familie bijspringen in de lokale dokterspost, weet de oud-buurman nog te herinneren. "De jonge Ernst ging regelmatig op zijn fiets en moest medicijnen rondbrengen of andere spullen die nodig waren via de huisarts. Het is met de paplepel ingegoten, wat dat betreft."

Trots
Meester Mannes van de Regenboog is trots dat zijn leerling Hanke Bruins Slot zo ver is gekomen. "Ik zou tegen haar zeggen: 'blijf gewoon jezelf.' Dan komt ze een heel eind." Ook Jos Becker uit Creil is trots dat zijn oud-buurjongen nu minister is. "Ik denk dat het gewoon goed is dat je uit een dorp dat soort mensen hebt. Die over de wereld gaan en hun kennis uitspreiden naar iedereen toe."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel