'Urkers moeten hun verantwoordelijkheid nemen'

URK • Di 11 januari 2022 | 6:50 • Dinsdag 11 januari 2022 | 6:50

Burgemeester Cees van den Bos wil Urkers niet aansporen zich te laten vaccineren. Dat zei Van den Bos na afloop van zijn nieuwjaarstoespraak in het gemeentehuis op Urk. De burgervader roept de inwoners op hun verantwoordelijkheid te nemen, maar 'iedere Urker mag zijn eigen afweging maken'.

Vanuit een vrijwel lege raadszaal gaf burgemeester Cees van den Bos dinsdagavond zijn nieuwjaarstoespraak, die live te volgen was via YouTube. Daarin roemde hij de ondernemersgeest in zijn gemeente en sprak hij zijn zorgen uit over de ontwikkelingen in de visserijsector.

"Ik ga ze dat niet dwingend voorschrijven"

— Cees van den Bos, burgemeester van Urk

Over de coronapandemie wilde de burgemeester het maar kort hebben. "Het is wat het is en het valt ons allemaal zwaar, niet in de laatste plaats omdat niemand weet hoe lang dit gaat duren." Van den Bos drukte de Urkers op het hart om hun verantwoordelijkheid te nemen, maar het woord 'vaccinatie' viel niet. Urk is met 34% de gemeente met de laagste vaccinatiegraad van Nederland. Toch meent Van den Bos dat het niet aan hem is om dat te veranderen. "Ik ga ze dat niet dwingend voorschrijven".

Volgens de burgemeester zijn het belangrijke jaren. De gemeenteraadsverkiezingen, de komst van de nieuwe Zeeheldenwijk en de sociale programma's voor jongeren zijn in zijn ogen de komende tijd de belangrijkste onderwerpen voor Urk.

Erepenning
Aan het einde van de toespraak was er ook ruimte voor een feestelijk moment. Urker Fokke Hoekstra kreeg de erepenning voor zijn grote en diverse inzet voor de gemeente. Het gaat onder meer om zijn werk bij basketbalvereniging Orca's, zijn inzet voor het behoud van de historische kotter UK114 en zijn activiteit als stadsdichter van Urk.

Fokke Hoekstra en zijn vrouw

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel