Familiebedrijf Balk Shipyard in Chinese handen

URK • Di 11 januari 2022 | 22:13 • Dinsdag 11 januari 2022 | 22:13

Het familiebedrijf Balk Shipyard op Urk is verkocht aan de Chinese investeringsmaatschappij Zhongying International Holding Group. Met de verkoop van de scheepswerf begin dit jaar door de familie Balk komt er een einde aan het familiebedrijf dat in 1798 werd opgericht in Elburg.

Volgens directeur Daan Balk is het de juiste keus om zijn bedrijf en de ruim vijftig medewerkers de toekomst te geven die het verdient. "Er is een enorme groei waar de superjachtwereld nu in zit", legt hij uit. "Als je mee wilt op dit niveau en niet achter wilt raken dan moet je mee. Wijzelf hebben daar de middelen niet voor."

Grotere schepen
Met de overname door de Chinezen wordt er ook een enorme kapitaalinjectie in het bedrijf gedaan om in de toekomst grotere schepen te kunnen bouwen. "Onze niche zit zo rond de vijftig meter lengte voor een schip. In de toekomst gaan we schepen bouwen tussen de vijftig en de tachtig meter. Menig collega bouwt in Nederland inmiddels jachten van honderd meter plus."

Buitendijkse haven
Het feit dat de schepen steeds groter worden betekent ook dat het bedrijf op de huidige locatie aan de haven van Urk uit zijn jasje groeit. Toch ligt de toekomst van het bedrijf volgens Balk op Urk. "We hebben ons jarenlang gefocust op de buitendijkse haven die aangelegd zou worden. Het begint nu wel echt tijd te worden dat dit ook gaat gebeuren. Anders zijn we genoodzaakt om elders te gaan met het bedrijf."

Open voor toekomst
De verkoop van het familiebedrijf viel Daan Balk niet makkelijk. "Het voelt slecht maar toch ook weer goed. Het is toch het bedrijf dat generaties in onze familie was. Het voelt als de deur dichtdoen maar we zetten hem ook juist weer open voor de toekomst van dit bedrijf. We hebben het ruim 200 jaar mogen doen maar hier moeten onze wegen zich scheiden."
Balk blijft wel betrokken bij het bedrijf, voor in ieder geval de komende drie jaar zal hij directeur blijven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel