Kringloopwinkel introduceert 'raamwinkelen': "Zo kunnen mensen toch een beetje snuffelen"

LELYSTAD • Di 11 januari 2022 | 22:19 • Dinsdag 11 januari 2022 | 22:19

Even tussen de spullen snuffelen is sinds dinsdag weer mogelijk bij kringloopwinkel De Groene Sluis in Lelystad. Vanaf buiten, dat wel. Er is een speciale etalage ingericht waar klanten spullen kunnen bekijken om vervolgens telefonisch door te geven wat ze willen kopen. Daarna kunnen ze het direct afrekenen en meenemen.

"Wat mensen vaak aanspreekt aan een kringloop is het snuffelen. Dat kan nu niet in de winkel maar we proberen ze zo toch een beetje die beleving te geven", zegt Janneke Pikkert van De Groene Sluis. Volgens haar voldoet het aan het systeem 'click and collect', dat andere winkels ook gebruiken.

Voor grote winkels staat het assortiment op de website. Klanten kunnen bestellen via internet of hun order doorbellen. Voor een kringloopwinkel gaat dat niet, want ze hebben een heel breed en wisselend assortiment. Het kost te veel tijd om een webshop bij te houden. Dat doen ze alleen voor duurdere producten, zoals een bank.

//script.omroepflevoland.nl/docs/220111_groenesluis_1_16x9-1641929777.jpg

Dagelijks nieuwe spullen
Het systeem van kringloopwinkel De Groene Sluis is nu nog een proef en het loopt nog niet storm. Ondertussen kunnen er nog steeds spullen worden gebracht maar het magazijn begint wel wat vol te raken. "We zijn heel blij dat we de inname open kunnen houden. Dat is een essentieel onderdeel. We voorkomen daarmee dat er veel spullen worden weggegooid." De 'etalagewinkel' zal daarom dagelijks worden aangepast met nieuwe spullen. Via Marktplaats worden er ook veel spullen verkocht: van fietsen tot schaatsen of hele meubelsets.

Meer dan een winkel
Vrijdag zal tijdens de persconferentie duidelijk worden of er al versoepelingen voor winkels mogelijk zijn. Pikkert kan niet wachten om weer open te gaan: "We hopen echt dat iedereen inziet hoe essentieel een kringloopwinkel is voor de bezoeker die hier zijn sociale moment heeft maar ook voor de vrijwilligers. We zijn meer dan een winkel."

Bij Rataplan in Dronten en Almere bestaat het 'raamwinkelen' ook. Volgens de bedrijfsleider van Rataplan in Dronten werkt het daar hetzelfde als bij De Groene Sluis. Ook bij vestigingen van Het Goed in Emmeloord en De Basisz in Zeewolde is het 'raamwinkelen' ingevoerd. Daar was het vorige week erg druk met het innemen en sorteren van bijvoorbeeld kleding, meubels, speelgoed en servies.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel