Ondernemers hopen op versoepeling, horeca wacht niet langer

FLEVOLAND • Do 13 januari 2022 | 14:07 • Donderdag 13 januari 2022 | 14:07

Ondernemers in Flevoland hopen vurig dat het kabinet de coronaregels versoepelt, zodat zij snel de deuren kunnen openen. Vrijdag wordt het besluit bekendgemaakt tijdens de persconferentie, maar onder meer de sportscholen en kappers rekenen al voorzichtig op een verlichting van de maatregelen.

Haagse bronnen melden dat de cultuursector en de horeca voorlopig dicht blijven. Onbegrijpelijk, vindt Yolanda van Leeuwen van Café het Steegje in Almere Buiten. Als het kabinet vrijdagavond bekendmaakt dat de cafés en restaurants dicht moeten blijven, doet Van Leeuwen haar zaak zaterdag toch open. Daarmee loopt de eigenaresse het risico om een boete te krijgen. "Nu lopen we ook een risico, namelijk dat we failliet gaan." Van Leeuwen stapt naar de rechter als ze een dwangsom krijgt en hoopt dat de rechter haar gelijk geeft.

In Emmeloord gaan diverse cafés open. Zo meldt ‘t Voorhuys op Facebook dat ze ‘als statement’ open zijn van 11:00 tot 17:00 uur. “Wij missen jullie enorm en dan juist de horeca kan deel uitmaken van de veilige oplossing.” Ook The Bottom, Eindeloos, Chillers, Grand Café Emmeloord en eetcafé De Lachende Koe gaan open.

Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Flevoland, waarin alle gemeenten vertegenwoordigd zijn, laat weten: "Wij begrijpen de zorgen van de ondernemers en komen met een reactie na het beraad van de Veiligheidsregio Flevoland en de persconferentie".

Sportschool: 'Situatie nijpend'
Voor sportschool MobilityGym in Almere Buiten kan de huidige lockdown in ieder geval niet langer duren. "De situatie is nijpend. Als er een negatief besluit komt, dan heeft het voor ons bijna geen zin om door te blijven gaan", vertelt eigenaar Guy Steffens. "Het wordt een hele spannende vrijdag, onze toekomst staat op het spel."

De berichten die hij leest over een eventuele versoepeling, waarbij er meer ruimte komt voor de sportsector, doen hem goed. "Als de openingstijden iets verruimd worden, dan kan ik weer draaien en ben ik al lang blij. Maar het is nog afwachten, misschien lopen we nu al te veel op de zaken vooruit."

'Sport is essentieel'
Verschillende media meldden donderdag dat er meer ruimte komt voor de sport. Om welke versoepelingen het precies gaan is niet bekend, maar Steffens zou het logisch vinden als de sportscholen weer geopend worden. "Sport is meer dan essentieel. Ik zie rijen bij de McDonald's, dat zegt genoeg."

Zijn collega-ondernemer Mark Staal verwelkomt ook graag weer gasten in zijn sportschool Project New Me. "Het lijkt aardig positief, maar het is nog fingers crossed", wijst hij naar de eventuele versoepelingen. "We geven nu alleen buiten training, en daardoor lopen we tussen de 40 tot 50 procent inkomsten mis. Bovendien zit niet iedereen te wachten om in de kou buiten te trainen."

Staal is niet van plan zijn sportschool open te gooien als de lockdown toch wordt verlengd. "Zo ver ga ik niet. Het risico van een boete wil ik niet riskeren, want dan moet ik de steun die ik heb gehad ongeveer terugbetalen. Maar het moet weer een keer losgaan", verwijst hij naar de opening van de samenleving.

Ook Dik Pathuis van sportschool The Gym Emmeloord wil zaterdag erg graag open. "Dat zou geweldig nieuws zijn en weer tijd worden. Vooral in m'n koppie gaat het dan rustiger worden", benoemt hij het mentale aspect. "Ik en heel veel anderen zijn er gewoon klaar mee."

Winkeliers niet tevreden
Naast de sportscholen komt er voor de winkeliers waarschijnlijk meer ruimte. Zoals het nu lijkt, wordt winkelen op afspraak mogelijk. Voor Mark Dekker van meubelzaak Meubels en Zo in Lelystad is dat niet genoeg. Hij wil zaterdag sowieso de deuren openen. "Dit is niet langer vol te houden. Mensen moeten zich vrij voelen om zonder dwang te kunnen winkelen. Met winkelen met afspraak hebben klanten meer het idee dat ze jouw tijd innemen. De versoepeling is niet voldoende."

Esmeralda van Tergouw van modezaak Essies Boutique sluit zich bij die boodschap aan. "We willen als winkels het liefst zaterdag open, en het liefst met z'n allen. We zijn er namelijk klaar mee. Voor ons als kledingwinkel hebben we nog niet eens zo te klagen met drie weken sluiting, maar als je kijkt naar de horeca, dan is het nog veel erger."

Dat ze voor de kerst verplicht moest sluiten, noemt ze een 'harde klap'. "Het is nu klaar. De maandelijkse kosten rijzen de pan uit en er komt niks binnen. Iedereen heeft gezond verstand en kan afstand houden en een mondkapje op doen. De winkels zijn nu dicht, net als de horeca en de cijfers lopen op. Waar ligt het aan?"

Winkelen op afspraak voldoet volgens haar niet. "De vorige keer hebben we gemerkt dat het niet werkt. Mensen komen gestrest binnen en voelen zich verplicht iets te kopen, en gaan allerlei dingen passen."

Ook kappers snakken naar heropening
Naast winkels, krijgen ook de kappers de mogelijkheid om gasten op afspraak te verwelkomen. Voor de meesten lijkt dat een welkome versoepeling. "Er wordt weer gebeld, maar de eerste twee weken zitten we nog met een wachtlijst", zegt eigenaar Martijn van Kinki Kappers in Almere, die verwacht snel weer te knippen. "Daar zou ik onwijs blij mee zijn. De druk vanuit de samenleving is groot, dus ik verwacht wel weer open te kunnen, al is het eerst tot bijvoorbeeld 17.00 uur."

Steun
De geluiden om de maatregelen te versoepelen komen niet alleen van de ondernemers. Zo riep de gemeente Urk op om juist nu 'expliciet rekening te houden met de belangen van de niet-essentiële sector'. Ook de VVD in Lelystad wil dat er een eind komt aan de lockdown. De Flevolandse burgemeesters nemen donderdagavond een besluit of zij gaan handhaven bij sectoren die besluiten om de deuren toch te openen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel