'Waterstof tanken in Flevoland nog dit jaar mogelijk'

URK • Ma 17 januari 2022 | 8:29 • Maandag 17 januari 2022 | 8:29

Als het aan het bedrijf H2 Ontwikkeling uit Urk ligt, kan er in Noordoostpolder en Urk snel waterstof getankt worden. Het bedrijf wil daar waterstoftankstations realiseren en heeft daarvoor speciale mobiele tankinstallaties ontwikkeld.

"Nergens in Flevoland kun je waterstof tanken. Dan is het ook niet zo gek dat niemand met z'n auto op waterstof gaat rijden, of het gaat gebruiken in de motor van de boot, vrachtwagen of heftrucks. Het kan allemaal allang. Het is de toekomst. De plannen zijn er ook. Maar nu is het tijd om die uit te voeren", zegt Eize Hoekstra van H2 Ontwikkeling.

Hoekstra is groot voorstander van het gebruik van waterstof. "Acht jaar geleden was ik voor mijn werk in Brazilië. En daar zag ik dat ze waterstof maakten en ook al gebruiken in de huizen." De Urker is inmiddels een paar jaar bezig met waterstof en ziet het als het alternatief voor de huidige brandstoffen. Het wordt volgens hem hoog tijd dat waterstof ook hier van de grond komt. "Als we niks doen, dan gaan we naar de kloten. We zien en merken nu al de gevolgen van de klimaatverandering. Ik wil dat mijn kleinkinderen ook nog een toekomst hebben."

In een kantoor in een aanhanger van een vrachtwagen op het industrieterrein van Urk werkte Hoekstra de afgelopen jaren samen met Jacob Pieter Barends allerlei plannen uit voor het gebruik van waterstof. De twee treden nu naar buiten, omdat ze investeerders nodig hebben om hun plannen ook daadwerkelijk uit te kunnen voeren. "We hebben al met allerlei partijen contact. Zo wil Westfalen Gassen Nederland met ons in zee. Samen met hen hebben we ook al met de provincie om tafel gezeten." Over twee weken staat opnieuw een gesprek met de provincie gepland.

Waterstoffabriek
H2 Ontwikkeling wil naast mobiele tankstations ook een waterstoffabriek bouwen in Flevoland. Om de kansen en mogelijkheden van waterstof meer onder de aandacht te brengen, houdt het bedrijf een speciale groene energiebeurs op Urk. Daar kan iedereen straks alles zien en horen over de groene waterstof. De beurs staat gepland van 10 tot en met 12 maart in De Koningshof op Urk.

Plannen en ideeën hebben ze genoeg. "Maar het is nu echt tijd dat we die tankstations ook kunnen gaan maken. We hebben de andere partijen nodig om te kunnen investeren. Ondertussen zijn we ook in gesprek met de gemeentes. "We willen alles geregeld hebben, zodat we zo snel mogelijk de mobiele tankstations neer kunnen zetten."

Hoewel er nog veel moet gebeuren, zijn beide Urkers ervan overtuigd dat waterstof tanken op Urk en in Emmeloord nog dit jaar mogelijk wordt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel