CU stelt onderzoek in na uitspraken over 'machtsmisbruik en discriminatie' in fractie

ALMERE • Ma 17 januari 2022 | 10:02 • Maandag 17 januari 2022 | 10:02

De ChristenUnie in Almere stelt een onderzoek in naar aanleiding van de uitspraken van het opgestapte raadslid Berneditha Rijssel-Omusuo. Zij neemt per direct afscheid omdat ze bij de partij machtsmisbruik en discriminatie heeft ervaren. In een brief aan de voorzitter van de gemeenteraad schrijft ze dat ze tot de verkiezingen als eenmansfractie verder gaat.

Volgens het raadslid staat de christelijke partij voor 'menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid, naastenliefde, verdraagzaamheid, zorg voor de schepping en geloofsvrijheid'. "Maar helaas heb ik bij de ChristenUnie Almere machtsmisbruik en discriminatie ervaren."

Ze schrijft dat Almere een grote multiculturele stad is, waarbij diversiteit en inclusie moeten worden omarmd. "Door zelfstandig verder te gaan als raadslid, geef ik een signaal af, waarbij ik ten eerste mij uitspreek en ten tweede hoop solidair te zijn met een ieder die te maken heeft gehad met onrecht of ongelijke behandeling. Alleen op deze manier doorbreken we taboes."

De partij laat in een verklaring weten de aantijgingen te verwerpen en zich er niet in te herkennen. "Uiteraard nemen wij dit bericht zeer serieus en zal er een onderzoekscommissie ingesteld worden."

Geen namen genoemd
In een eerste reactie laat Rijssel-Omusuo weten dat ze niet wil noemen wie zich schuldig maakt aan machtsmisbruik en discriminatie. Volgens haar gebeurt het binnen de fractie, maar ook binnen de lokale afdeling. Ze overweegt zich aan te sluiten bij een andere partij om mee te doen aan de verkiezingen.

Rijssel-Omusuo is al zo'n 10 jaar actief voor de partij en is sinds 2018 raadslid. Bij de vorige verkiezingen stond ze op de derde plek van de kandidatenlijst. Voor de komende verkiezingen kreeg ze geen plek op de lijst, terwijl ze daar wel voor had gesolliciteerd. "Ik vind het spijtig om te constateren, dat er helemaal geen plek is voor mij op de kandidatenlijst van ChristenUnie Almere, die nu bestaat uit 30 kandidaten. Tevens mis ik bij de samenstelling van de kandidatenlijst waardering voor mijn inzet de afgelopen jaren op lokaal en landelijk niveau voor de partij."

Fractievoorzitter Hans van Dijk begrijpt dat Rijssel-Omusuo teleurgesteld is dat er geen plek voor haar op de lijst is. Maar volgens hem hebben zowel de selectiecommissie, het bestuur als de algemene ledenvergadering geconcludeerd dat ze geen kandidaat kon zijn.

Volgens Van Dijk is de lijst voor de komende verkiezingen divers en worden vele achtergronden vertegenwoordigd. "De top 11 bestaat uit 6 kandidaten van kleur en als partij zetten wij ons zowel landelijk als lokaal in op diversiteit."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel