Studenten voor de klas om vijf dagen onderwijs te bieden

LELYSTAD • Vr 21 januari 2022 | 18:57 • Vrijdag 21 januari 2022 | 18:57

Basisschool De Kring in Lelystad heeft studenten ingehuurd om het lerarentekort tegen te gaan. De school heeft te maken met een hoog ziekteverzuim door het coronavirus.

Op veel scholen wordt daardoor nu vier dagen in de week lesgegeven, maar De Kring wil met de studenten zorgen dat de kinderen vijf dagen per week naar school kunnen. De studenten geven les volgens het voortgezet onderwijs principe, waar één docent één vak geeft.

Zes klassen, twee docenten
"We hebben zo'n groot personeelstekort dat we op sommige dagen zes klassen hebben en maar twee docenten", zegt directeur Rolf Tuinman van De Kring. "De werkdruk is absoluut omhoog gegaan. We hebben nu één klas in quarantaine, vorige week hadden we er twee en dat gaat ook zo door."

Om de werkdruk op te lossen heeft de school het onderwijs anders ingedeeld. Van maandag tot en met donderdag krijgen de kinderen van een vaste docent les en volgen ze de gewone vakken. Op vrijdag worden studenten ingehuurd om in zes blokken van 45 minuten bijvoorbeeld drama, maar ook topografie geven. "Voor de studenten is het heel gaaf", zegt Tuinman. "Ze kunnen bijverdienen, want ze krijgen gewoon betaald én ze kunnen in de praktijk aan de gang."

Klassen in quarantaine
Schoolbestuur SKO Lelystad, waar De Kring en 26 andere scholen onder vallen, merkt dat de coronacrisis nu heel heftig is. "Het is gecentreerd op sommige plekken", zegt Maaike Huisman van SKO. "Er zijn heel veel klassen in quarantaine. De besmettingen zijn door omikron sky-high. We maken ons op lange termijn heel erg zorgen."

Volgens Huisman is er veel werkdruk. "Heel veel mensen hebben extra werk om op school continuïteit te kunnen waarborgen. De leerkrachten zetten alles op alles. Al twee jaar lang moeten ze ontzettend flexibel zijn." Huisman ziet dat het heel zwaar is voor het personeel van de scholen. Het ziekteverzuim neemt op de scholen toe, zegt ze. "De druk komt de scholen binnen. Ik heb heel veel bewondering voor onderwijsgevend personeel."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel