Celstraf voor man die pinde in grote phishing-zaak

LELYSTAD • Za 22 januari 2022 | 9:34 • Zaterdag 22 januari 2022 | 9:34

Een 24-jarige Almeerder die in 2018 betrokken is geweest bij een grote phishing-actie in onder meer Almere en Lelystad is vrijdag veroordeeld tot tien maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk. Hij moet ook zo'n 17.000 euro aan onterechte inkomsten terugbetalen aan de Staat.

De Almeerder moet daarnaast een schadevergoeding van 18.360 euro betalen aan de Rabobank, die de gestolen bedragen voor alle slachtoffers heeft voorgeschoten. De man vertelde twee weken geleden tijdens de rechtszitting dat hij slechts één van de pinners is geweest in deze phishing-zaak.

Hij deed dat naar eigen zeggen voor 'foute' mensen waar hij een schuld bij had. Die 'dwongen' hem om met de passen te pinnen, zodat zijn gezicht op de bewakingscamera’s te zien was en niet die van hen.

Goedkopere bankpas
De slachtoffers kregen een mailtje uit naam van hun bank, waarin hen een goedkopere bankpas werd aangeboden. Hun oude moesten ze naar een adres opsturen. Via een nepsite werd vervolgens hun pincode ontfutseld, waarna hun rekeningen werden geplunderd.

De oplichters maakten flinke bedragen buit. Er waren rekeningen waar in totaal wel 10.000 euro vanaf werd gehaald. En dat gebeurde volgens de advocaat van de Almeerder door meerdere mensen. Het pinnen was lopendebandwerk. Volgens de Almeerder werden de pinners naar automaten gebracht bij de Grote Markt in Almere, het casino en het Mercure Hotel in Lelystad.

De rechtbank vindt bewezen dat de man van zeven rekeningen heeft gepind. De officier van justitie ging uit van acht. Het OM eiste daarvoor zestien maanden cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk plus het betalen van een schadevergoeding aan de Rabobank. Hij vond daarnaast dat er een hoger bedrag moest worden teruggestort in de Staatskas: 28.257 euro.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel