Start-up vindt Lelystad Airport geschikte locatie voor elektrisch vliegen

LELYSTAD • Zo 23 januari 2022 | 19:45 • Zondag 23 januari 2022 | 19:45

Een start-up uit Delft die elektrische vliegtuigen ontwerpt vindt Lelystad Airport een geschikte locatie om een fabriek te bouwen. Dat zegt Jan-Willem Heinen van Venturi. De onderneming denkt aan de productie van vliegtuigen tot zo'n vijftig passagiers.

Onlangs presenteerde Venturi een model op vliegveld Teuge. Daar is een Europese vliegschool voor elektrisch vliegen gevestigd. De lessen worden gegeven in een toestel voor twee personen.

Venturi wil beginnen met de bouw van De Echelon 01. Een toestel dat met 44 passagiers een afstand moet kunnen overbruggen van 550 kilometer. Als de accu's beter worden en meer stroom kunnen opslaan, verwacht de start-up de afstand te vergroten naar 1.000 kilometer. De Echelon 01 lijkt veel op bestaande vliegtuigen met het verschil dat het geen twee, maar acht kleinere motoren heeft.

Elektrisch vliegen zorgt voor minder uitstoot van CO2 en is aanzienlijk stiller dan traditionele vliegtuigen. Probleem is wel dat de bouw en aanschaf van elektrische vliegtuigen aanzienlijk duurder zijn. Daartegenover staat dat de brandstof stroom aanzienlijk goedkoper is dan kerosine. De verwachting is dat het in de toekomst zeker uit kan.

"Elektrisch vliegen heeft de toekomst"
Zondag sprak topman Dick Benschop van Schiphol, eigenaar van Lelystad Airport in een uitzending van WNL over het verduurzamen van de luchtvaart. Hij benoemde specifiek elektrisch vliegen dat de toekomst heeft. Schiphol wil graag investeren in deze ontwikkelingen, omdat de uitstoot en hinder van vliegtuigen naar beneden moet. Benschop zei daarover: "Niet als belofte maar als feit." Of Schiphol en Venturi over elektrisch vliegen vanaf Lelystad Airport hebben gesproken, is niet bekend.

Het kabinet moet nog een besluit nemen over de opening en daarmee de toekomst van Lelystad Airport. Benschop zei te hopen dat dit jaar het besluit dan ook echt genomen wordt.

Eerder schreven wij in dit artikel dat de onderneming Venturi een fabriek bij lelystad Airport wil bouwen. Dit bleek onjuist.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel