Eis: 8 jaar cel en tbs voor dodelijke steekpartij

LELYSTAD • Di 25 januari 2022 | 20:47 • Dinsdag 25 januari 2022 | 20:47

Er is acht jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 21-jarige Almeerder voor een dodelijke steekpartij in Lelystad. De man wordt daarnaast ook verdacht van de zware mishandeling van een man in Almere.

De verdachte zou in november 2020 een 19-jarige man hebben neergestoken, vlakbij het station in Lelystad. Het slachtoffer werd zwaargewond gevonden in een auto op het Agorawagenplein, naast ROC Flevoland. Hij overleed later in het ziekenhuis. Volgens de verdachte stak hij op de man in, nadat die eerder een vuurwapen op hem had gericht. Dat wapen is na afloop niet gevonden.

Ruzie
Voor de rechtbank vertelde de Almeerder dat hij en het slachtoffer goede vrienden waren. Ze zouden ruzie hebben gekregen over uitgeleende kleding. Die ruzie was eerder die dag volgens hem al zo hoog opgelopen, dat hij zijn mes zou hebben getrokken en zijn vriend vervolgens zou zijn weggevlucht. Toen de Almeerder later per trein richting Lelystad vertrok, kwam hij hem opnieuw tegen.

Volgens de verdachte strekte de man zijn arm uit en leek het alsof hij een vuurwapen in zijn hand had, die ergens in gewikkeld zat. Het vermeende wapen ging niet af, al probeerde zijn vriend volgens de verdachte wel de trekker over te halen. Hij wist zijn belager daarna weg te jagen. Dat laatste is ook op camerabeelden te zien.

Even later reed het slachtoffer volgens de verdachte op hem af in een auto. De verdachte raakte toen naar eigen zeggen in paniek. "Ik was in paniek, in doodsangst. En ik dacht, ik laat me hier niet doodschieten." Hij trok vervolgens het portier van de auto open en stak het slachtoffer. "Eén steek en die was fataal", zei de verdachte huilend in de rechtszaal.

Geen vuurwapen gevonden
De politie vond na afloop geen vuurwapen. Toch denken de Almeerder en de twee mensen die de bewuste avond bij hem waren, dat er wel een wapen moet zijn geweest. Een man die met het slachtoffer in de auto zat, heeft echter geen wapen gezien.

De man wordt naast de fatale steekpartij ook beschuldigd van zware mishandeling in Almere, eind oktober 2020. Daarbij liep het slachtoffer onder meer een drievoudige kaakfractuur, een gebroken neus en een herenschudding op.

De officier van justitie vindt dat er tegen de man genoeg bewijs is voor beide misdrijven. Volgens hem was er bij de steekpartij in Lelystad geen sprake van zelfverdediging. Ook zijn er volgens hem geen aanwijzingen dat het slachtoffer een vuurwapen bij zich had en dat hij de verdachte wilde neerschieten.

'Verminderd toerekeningsvatbaar'
Volgens deskundigen is de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar door zijn licht verstandelijke beperking en explosieve woede. Daarvoor zou hij dringend hulp nodig hebben.

Omdat de verdachte niet mee wil werken aan een klinische behandeling, zegt de officier van justitie niets anders te kunnen dan tbs met dwangverpleging te eisen. Hij vindt ook een schadevergoeding van 30.000 euro voor de moeder van het overleden slachtoffer op zijn plaats.

De rechtbank in Lelystad doet over twee weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel