Paspartoe binnenkort tegen de vlakte

EMMELOORD • Do 27 januari 2022 | 16:58 • Donderdag 27 januari 2022 | 16:58

Als herinnering aan gebouw Paspartoe in Emmeloord is donderdagmiddag een steen uitgehakt en overhandigd aan een katholieke pastoor. De eerste stenen kerk van Emmeloord gaat tegen de vlakte en maakt plaats voor nieuwbouw. Triade Vitree realiseert op die plek 40 appartementen voor volwassenen met een verstandelijke beperking.

Het pand is ernstig verouderd en in technisch zeer slechte staat. Volgens Triade past het ontwerp van het nieuwe pand in de architectuur van de Delftse school en bij het karakter van Emmeloord.

De steen is uitgehakt door de toekomstige bewoners. Zij hebben volgens Petra Hartog van Triade Vitree heel veel zin in de verhuizing. Ze heeft aan de bewoners ook gevraagd wat ze willen voor het pand. ''De één had zoiets ik wil een zwembad onder mijn woning of ik wil een sauna erbij en een ander zei ik wil een mooi aquarium meenemen. Dus we hebben daar tijd voor genomen en ze staan eigenlijk nu wel te trappelen om hun koffertje te pakken en nieuwe meubeltjes te pakken.''

De sleuteloverdracht staat gepland voor april 2023.

De historie:
Het gebouw werd in 1951 voor het eerst in gebruik genomen door de katholieke kerk en later gebruikt als parochiehuis. Later is de bestemming gewijzigd voor een onderkomen voor Paspartoe. In 2004 verkocht Paspartoe het aan de familie Crebas uit Emmeloord. De familie verhuurde het gebouw weer aan Paspartoe, om te voorkomen dat het sociaal-cultureel werk in Noordoostpolder zonder huisvesting zou zitten. Bob Crebas is de voormalige eigenaar van Marktplaats. In 2008 werd het pand verkocht aan Triade. De kerk was niet de eerste in Emmeloord. Direct na de inpoldering werd gebruik gemaakt van houten gebouwen die als noodkerk dienden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel