"Weg met de houten schuttingen"

FLEVOLAND • Za 29 januari 2022 | 8:00 • Zaterdag 29 januari 2022 | 8:00

Eigenlijk zouden gemeentes bij nieuwbouw hagen moeten stimuleren als erfafscheiding, in plaats van houten schuttingen op een betonnen onderkant. Met een haag zijn de tuinen een beter leefgebied voor de vogels. Dat pleidooi houdt Arda van der Lee van Landschapsbeheer Flevoland.

Dit weekend houdt de Vogelbescherming weer de landelijke tuinvogeltelling. Zelf gaat Arda de vogels in haar tuin tellen als het droog is: "Als het regent is er niet zoveel te zien". De telling dient twee doelen: een beeld krijgen van hoe het met de vogelstand gaat én de tellers raken meer betrokken bij de vogels in hun tuin.

In Arda's ideale tuin liggen zo weinig mogelijk tegels, staan bomen om beschut in de zon te kunnen zitten, bestaat de erfafscheiding dus uit hagen en liggen her en der wat bladeren en takjes. Ook daar vinden merels en roodborstjes hun voedsel, aldus Van der Lee.

Het buitengebied van Flevoland is een arme biotoop, volgens haar. "Het is een intensieve landbouw hier." Denk aan grasland, 'groen asfalt' met alleen maar eiwitrijk raaigras, waartussen geen plaats is voor kruiden en bloemen. "Daar is voor vogels bijna niets te halen. Het bodemleven verarmt daar, er zijn nauwelijks wormen voor weidevogels." Daarom zijn steden en dorpen voor insecten tegenwoordig een toevluchtsoord, tenminste: als daar de tuinen niet vol liggen met stenen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel