Bouw Michiel de Ruyterbrug in volle gang

URK • Za 29 januari 2022 | 16:47 • Zaterdag 29 januari 2022 | 16:47

De bouw van de Michiel de Ruyterbrug die het oude centrum van Urk met de nieuwe Zeeheldenwijk gaat verbinden vordert gestaag. De gemeente nam vrijdag een kijkje bij Knook Staalconstructies in Moerdijk waar een deel van de brug wordt gebouwd.

Het beweegbare deel dat in Brabant wordt gebouwd, zal in het voorjaar per boot naar Urk vervoerd worden. Daar wordt momenteel gewerkt aan het vaste deel en de aansluiting op de weg.

Eén dorp
De brug is belangrijk voor de gemeente omdat het de verbinding wordt tussen de nieuwbouw en het oude deel van het dorp. "We willen geen dorp in twee delen", vertelt Willem Jan Wakker van de gemeente Urk. "We willen één dorp blijven. We zochten daarom naar een unieke plek waar de twee delen van het dorp samenkomen." Ook verbetert de brug de bereikbaarheid van het dorp, als er aan een van de andere bruggen gewerkt moet worden.

Naast de praktische functie van de brug is ook de uitstraling van belang. Wakker: "We hebben gekeken naar een brug die mooi is, en die een gebied kan opleveren waar het fijn om is om te zijn. Het is wel het midden van het nieuwe dorp over tien jaar."

Ontwerp
Het wegdek van de brug bestaat uit twee delen. Eén helft is voor auto's, de ander voor fietsers en voetgangers. Ook over de vorm is goed nagedacht, vertelt architect Chris Wattel. "De brug als geheel lijkt zelf een beetje op een viswerktuig, op de boetnaald. Daarom is de brug op die manier ook echt verankerd aan het dorp Urk."

De gemeente Urk hoopt dat de Michiel de Ruyterbrug deze zomer in gebruik kan worden genomen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel