Marco bakt broden om geld in te zamelen voor kankeronderzoek

LELYSTAD • Vr 4 februari 2022 | 13:41 • Vrijdag 4 februari 2022 | 13:41

Elk jaar is het op 4 februari Wereldkankerdag. Op deze dag wordt wereldwijd stilgestaan bij de impact van kanker, een ziekte waar één op de drie Nederlanders mee te maken krijgt. Zo ook de 52-jarige Marloes van Esterik uit Lelystad.

In 2013 vonden artsen een phyllodestumor in haar borst. Een zeldzame vorm waar volgens haar man bij de medische professionals weinig kennis over is. "Iedere keer als wij het ziekenhuis in kwamen, zeiden ze: we weten niet wat we ermee aan moeten", vertelt Marco van Esterik.

De voormalige bakker vindt dat er meer onderzoek naar de kankervorm moet komen en verkoopt daarom nu zelfgebakken 'Phyllodesbrood' om geld in te zamelen. Dat is brood in de vorm van een vlaai, bestaande uit het deeg van een kerststol, gevuld met amandelspijs en stukjes chocola.
Naast het bakken van broden, zamelt Marco ook online geld in en houdt hij een website bij waarop hij informatie over de tumorsoort publiceert. Daarvoor werkt hij samen met een specialist van het Antoni van Leeuwenhoek, het in kanker gespecialiseerde ziekenhuis in Amsterdam. Borstkankerchirurg Frederieke Van Duijnhoven controleerde de gegevens en teksten op Marco zijn website en startte een onderzoek om een behandelprotocol voor phyllodes te ontwikkelen.

Ruim 15.000 euro opgehaald
Alle inspanningen van Marco zijn niet voor niets geweest: "Samen met het Antoni van Leeuwenhoek zijn we nu de eerste stappen aan het zetten voor het onderzoek naar een behandelprotocol." Ook heeft de brodenbakker samen met twee scholen uit Lelystad al meer dan 15.000 euro voor het onderzoek ingezameld. 10.890 euro voor de Phyllodes Foundation en de rest door de scholen komt ten goede aan 'Flevoland fietst tegen kanker'. Dat is een project waar leerlingen de Alpe d’Huez beklimmen.

Dit nieuws is afkomstig van verslaggever Desi Bootsman. Zij richt zich speciaal op nieuws uit Lelystad voor Omroep Flevoland en Radio Lelystad. Voor tips: desi.bootsman@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel