Kubus biedt helpende hand bij lerarentekort op basisscholen

LELYSTAD • Ma 7 februari 2022 | 13:26 • Maandag 7 februari 2022 | 13:26

Kunst- en cultuurcentrum Kubus in Lelystad biedt scholen in het basisonderwijs die kampen met een lerarentekort de helpende hand. Door (kunst)docenten voor de klas te zetten en hen een dag of dagdeel het onderwijs te laten verzorgen, wordt voorkomen dat er door lerarentekort lessen of lesdagen uitvallen. Bij kindcentrum Het Mozaïek is dat al een succesvol concept gebleken.

"Scholen kiezen steeds vaker noodgedwongen voor een vierdaagse schoolweek, omdat er te weinig leerkrachten zijn. Wij bieden kinderen op de dag dat ze anders niet naar school kunnen een breed gevarieerd programma vol kunst, cultuur én sport," vertelt Kubus-directeur Alex van Zijl. De kunstdocenten sluiten met hun lesstof aan bij de vakken en kerndoelen van de school.

Dat het werkt, blijkt uit de '5e dag-pilot' bij kindcentrum Het Mozaïek. "De leerlingen krijgen vier dagen les in onder meer rekenen en taal. De vijfde dag verdiepen ze zich bijvoorbeeld in vlog- en interviewtechnieken, beeldende kunst, wetenschap- en techniek, muziek en animatie. Sommige leerlingen konden niet wachten tot de week om was en vroegen dikwijls wanneer het weer 'Kubus-dag' was. Het mooie aan onze samenwerking is dat scholen zelf kunnen aangeven waarmee ze aan de slag willen," zegt Van Zijl. "We kunnen per groep, per bouw en schoolbreed werken. Scholen kiezen zelf waar ze de accenten leggen voor de ontwikkeling van een hele groep of per leerling."

Meer dan cultuur
Het gaat dus om meer dan alleen kunst- en cultuurlessen. Dat vraagt natuurlijk wel wat van de docenten die nu opeens voor een klas staan. "Kubus heeft momenteel in samenwerking met FleCk (het expertisecentrum voor kunsteducatie in Flevoland) een programma om kunstdocenten en andere professionals extra te ondersteunen en trainen voor deze nieuwe taak," legt Van Zijl uit.

De gemeente ondersteunt samen met de drie grote Lelystadse schoolbesturen de doorontwikkeling van dit 5e dag-concept. "Het vergt aandacht en expertise om een programma te realiseren wat voor de scholen een waardevolle toevoeging is en niet alleen een tijdelijke oplossing voor het ernstig tekort aan leraren." Voor het ontwikkelen van het concept zal Kubus met zoveel mogelijk andere partners samenwerken, zoals bijvoorbeeld FlevoMeer Bibliotheek Lelystad, Sportbedrijf Lelystad, IVN Flevoland, Sterk Techniekonderwijs Lelystad en Samen Gezond.

De docenten worden via Kubus ook ingezet voor dagdelen, het hoeft dus niet per se om een hele dag te gaan. Het project trekt de aandacht. "Scholen uit andere gemeenten in Flevoland hebben al gevraagd of het project ook daar kan worden gestart. Hier volgen binnenkort de eerste gesprekken over."

Dit artikel is geschreven door verslaggever Kees Bakker. Hij focust zich dit jaar voor Omroep Flevoland en Radio Lelystad op Lelystad. Voor tips: kees.bakker@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel