Natuurmonumenten: minder schone bagger bij Marker Wadden

LELYSTAD • Ma 7 februari 2022 | 19:05 • Maandag 7 februari 2022 | 19:05

Bij de Marker Wadden blijkt vorig jaar 4400 kubieke meter aan 'minder schone bagger' te zijn gestort. Dat is aan het licht gekomen na onderzoek in opdracht van Natuurmonumenten. Volgens de natuurorganisatie is de bagger, die afkomstig is uit het Eemmeer, licht vervuild en moet daarom vervangen worden. De grond is van klasse B, terwijl is afgesproken om alleen bagger van klasse A in het Markermeer te storten.

Volgens Natuurmonumenten ligt een deel van de bagger al sinds de zomer van 2021 op de bodem van het Markermeer. Het tweede deel werd in november gestort. De minder schone grond ligt in het zogenoemde 'grondontvangstgebied', tussen het haveneiland en de natuureilanden. Deze grond wordt onder andere gebruikt voor het maken van extra moeras en het ondiep maken van het water.

'Minder schone bagger'
De aannemer zou hebben aangegeven dat de gestorte bagger van klasse A is, maar na onderzoek bleek dat van klasse B te zijn. Daarom ligt er nu 4400 kubieke meter zogenoemde 'minder schone bagger' in het nieuwe natuurgebied, zegt Roel Posthoorn van Natuurmonumenten. "Het is minder schone bagger, maar wel bagger die je nog steeds mag toepassen. Het gaat hier niet om risico's voor de volksgezondheid", zegt hij.

Zo snel mogelijk opgeruimd
Procentueel gezien gaat het om een kleine hoeveelheid, namelijk 0,01 procent van de totale hoeveelheid gebruikte grond die voor de Marker Wadden is gebruikt. Toch wil Natuurmonumenten dat de bagger zo snel mogelijk wordt opgeruimd. Posthoorn: "Als er nieuwe grond komt dan zou dat er overheen gestort worden. We willen dat gewoon niet. Wij vinden dat dit niet thuishoort op de Marker Wadden." Daarom is aan de aannemer gevraagd om de bagger op eigen kosten weg te halen en naar een andere plek te brengen. Hoeveel dat gaat kosten, dat weet de natuurorganisatie niet.

Boetes
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft de aannemer verzocht om de minder schone bagger voor 15 april op last van een dwangsom op te ruimen. Gebeurt dat niet, dan volgt er een boete. Als er nog een keer bagger van klasse B bij de Marker Wadden wordt gestort, dan geeft ITL opnieuw een boete. Hoe hoog de boetes zijn, is niet bekend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel