Juf Roos (75): "Ik kan het lesgeven niet laten"

LELYSTAD • Di 8 februari 2022 | 19:49 • Dinsdag 8 februari 2022 | 19:49

Ondanks haar pensioen werkt de 75-jarige juf Roos Maenhout nog wekelijks op de Lelystadse basisschool de Albatros. "Ik kan het niet laten. Ik droom er 's nachts van." In Nederland zijn steeds meer gepensioneerde onderwijskrachten die bijspringen om het tekort aan leerkrachten te helpen opvangen. Ze worden inmiddels 'de grijze golf' genoemd.

"Ik ben eigenlijk altijd blijven doorwerken. Op mijn zestigste ging ik met pensioen en vanaf toen ben ik gaan freelancen. Ik vind het heerlijk om met die jonge kinderen te werken. Kinderen zijn iedere dag anders. Ze zijn impulsief, meestal blij en onbevangen. En soms zijn het ook 'donders'. Vooral in groep 1. En ja dat vind ik toch het leukst", zegt een bevlogen Maenhout. Ze rekent zichzelf trouwens nog niet tot de grijze golf: "Ik spring en dans nog voor de klas. Het is toch fantastisch om met zo'n groep jonge kinderen te werken."

Roos denkt dat de administratieve rompslomp en de vele vergaderingen het onderwijs minder aantrekkelijk hebben gemaakt. Ook de vereiste dat iedere leerkracht voor elke klas moet kunnen staan, spreekt niet iedereen aan. "Een goede onderbouwleerkracht moet dan ineens in de bovenbouw les gaan geven of andersom. Maar als daar je hart niet ligt, is je lol snel weg."

De Lelystadse juf ziet wel dat het nu weer verandert en dat er weer minder wordt vergaderd. Ze werkt sinds 1974 in het basisonderwijs in Lelystad. Een paar jaar geleden ging ze overwinteren in Spanje, omdat ze een nieuw huis kreeg in Lelystad. "Maar na 2 maanden werd ik gebeld of ik kon invallen. We hebben meteen onze koffers gepakt en zijn naar Lelystad gegaan. Daar konden we, tot ons nieuwe huis klaar was, bij een vriendin wonen. Ik stond weer voor de klas. En ik vond het heerlijk", zegt een breed lachende Maenhout. En tot besluit: "Ik vrees dat ze me hier moeten wegdragen, want ik denk niet aan stoppen."

In onze rubriek Na Het Nieuws besteden we aandacht aan onderwerpen die eerder in het nieuws zijn geweest. We kijken terug met de kennis van nu en willen weten wat het nieuws van toen heeft betekend of heeft gebracht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel