Plan voor landgoed met openbaar natuurgebied

SWIFTERBANT • Wo 9 februari 2022 | 17:06 • Woensdag 9 februari 2022 | 17:06

Ten zuiden van Swifterbant moet een landgoed van zo'n zeven hectare komen. Dat zegt dorpsbewoner Stephan de Clerck die een deel van zijn agrarische gronden op de hoek van de Bisonweg en de Bosweg wil omvormen. Op het landgoed moet een woonhuis voor privégebruik komen en een openbaar natuurgebied met een waterplas.

De Clerck wil midden op zijn landgoed - dat de naam 'Artemis' zal dragen - een landhuis laten bouwen waar hij met zijn gezin wil gaan wonen. Mogelijk verrijst er bij de centrale ingang van het landgoed nog een poortwoning, afhankelijk van de architectonische mogelijkheden. De rest van het terrein komt in verbinding te staan met het Swifterbos. "Dat wordt deels bosgebied en deels bloemrijk grasland", zegt De Clerck. "Er komt een grote waterplas waar je via een vlonder uiteindelijk overheen kunt wandelen."

Geen link met bierbrouwerij
De naam van het landgoed - 'Artemis' - heeft niets te maken met de gelijknamige bierbrouwerij in Biddinghuizen. "Het heeft iets met de jacht te maken", verklaart De Clerck. "Daar hebben we zo onze privéredenen voor." Artemis komt te liggen naast de nieuwe woonwijk Swifterbant Zuid. Volgens De Clerck hangt het er nog even vanaf wanneer het landgoed kan worden aangelegd. "Het moet eerst bestemd worden, daarna kunnen we een planning gaan maken."

Planning is nog onduidelijk
De inwoner uit Swifterbant sprak vooraf met omwonenden en Staatsbosbeheer over zijn plannen voor het landgoed. De gemeente legt nu een voorontwerpbestemmingsplan ter inzage. Daarop kan worden gereageerd. Vervolgens gaat het bestemmingsplan langs de gemeenteraad. In het voorontwerpbestemmingsplan wordt gesproken over een landgoed van 5 hectare, maar dat moet 7 hectare zijn, zegt De Clerck. Volgens hem is een landgoed gemiddeld zo'n 5 hectare groot, waardoor die afmeting zou zijn opgenomen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel