Gemeente gaat 3.000 arbeidsmigranten inschrijven in basisadministratie

NOORDOOSTPOLDER • Do 10 februari 2022 | 20:11 • Donderdag 10 februari 2022 | 20:11

De gemeente Noordoostpolder gaat zo'n 3.000 arbeidsmigranten inschrijven in de gemeentelijke basisadministratie. Het gaat om buitenlandse arbeidskrachten waarvan is vastgesteld dat ze langer dan vier maanden in Nederland verblijven. Registratie in een gemeente is dan verplicht.

Volgens de gemeente was er oorspronkelijk vanuit gegaan dat arbeidsmigranten maar een paar maand in Nederland kwamen werken, maar is inmiddels in de praktijk gebleken dat veel van hen veel langer in Noordoostpolder blijven.

Het nieuwe kabinet wil gemeenten medio volgend jaar verplichten om hun gemeentelijke basisregistratie op orde te brengen. Dit betekent ook dat van arbeidsmigranten die langere tijd in Nederland wonen altijd een correct adres bekend moet zijn. Door de registratie van de arbeidsmigranten komt er volgens de gemeente ook beter inzicht in hun woon- en leefomstandigheden.

Voorschot op landelijk beleid
Door dit jaar al met de inschrijvingen te beginnen, neemt Noordoostpolder een voorschot op het landelijke beleid. De gemeente denkt dat ambtenaren dit jaar zo'n 1900 uur nodig zullen hebben om een start te maken met de inschrijvingen. Dit leidt tot zo'n 70.000 euro aan extra kosten die niet in de begroting voor 2020 waren inbegrepen. Om die reden moet ook de gemeenteraad van Noordoostpolder nog instemmen met het plan en het beschikbaar stellen van extra geld hiervoor.

Minder toeristenbelasting, maar mogelijk hoger bedrag uit gemeentefonds
Naast de extra kosten die gemaakt worden om de inschrijvingen te verwerken, heeft het plan nog andere financiële consequenties voor de gemeente. Op dit moment ontvangt de gemeente toeristenbelasting van arbeidsmigranten die in Noordoostpolder verblijven maar die er niet staan ingeschreven. Volgens het gemeentebestuur gaat het om zo'n 290.000 euro per jaar. Een deel van dit geld krijgt de gemeente straks niet meer als arbeidsmigranten zich vaker inschrijven als inwoner. Daar staat tegenover dat de gemeente mogelijk meer geld uit het gemeentefonds krijgt, als het aantal inwoners van Noordoostpolder door de inschrijvingen flink groeit.

Hoeveel de inkomsten uit toeristenbelasting precies dalen en of de gemeente werkelijk meer geld van het Rijk krijgt, hangt af van het aantal mensen dat zich inschrijft. Volgens de gemeente is dit nu nog lastig in te schatten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel