Plannen voor datacluster Almere-Zeewolde in koelkast beland

FLEVOLAND • Za 12 februari 2022 | 21:05 • Zaterdag 12 februari 2022 | 21:05

Plannen voor een cluster van datacenters in Almere en Zeewolde staan voorlopig op een laag pitje. De gemeente Almere stopt met voorbereidingen en wacht af welke voorwaarden de provincie en het Rijk aan zogenoemde 'hyperconnectivity hubs' gaan stellen. De provincie hoopt in de eerste helft van dit jaar alle voorwaarden voor de vestiging van datacenters op een rij te hebben. Dat schrijft Gedeputeerde Staten in antwoord op vragen van 50PLUS.

De locaties in de buurt van de A6 en A27 kwamen in beeld na een studie van de Metropool Regio Amsterdam (MRA). Almere is volgens de MRA een geschikte locatie, omdat het stroomnet er wordt opgewaardeerd. De provincie was in eerste instantie positief over het plan. In december 2020 vroeg de provincie steun aan toenmalig minister Wiebes van Economische Zaken voor het datacenter in Zeewolde en voor de zogenoemde hyperconnectivity hub in Almere.

Maar nu vindt de provincie "dat eerst zorgvuldig onderzoek nodig is over inpasbaarheid binnen de beleidskaders die daarvoor gelden (of worden ontwikkeld)". Datzelfde geldt voor de door MRA aangewezen locatie Oosterwold. GS schrijven nu zeer terughoudend te zijn. "Een onderzoek van het bureau Berenschot naar de locatie Oosterwold laat zien dat een dergelijke ontwikkeling in elk geval niet past binnen de huidige ontwikkelregels van het gebied."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel