Vooroever als golfbreker bij IJsselmeerdijk lijkt beste idee voor de toekomst

FLEVOLAND • Wo 16 februari 2022 | 6:15 • Woensdag 16 februari 2022 | 6:15

De aanleg van een vooroever langs de IJsselmeerdijk tussen Lelystad en de Ketelbrug lijkt de beste oplossing om het land erachter tegen hoogwater te beschermen. Dat bleek dinsdagavond tijdens een presentatie van Waterschap Zuiderzeeland, waarin verschillende versterkingsvarianten werden getoond.

Waterschap Zuiderzeeland verkende de afgelopen tijd allerlei mogelijkheden om de 18 kilometer lange IJsselmeerdijk te versterken. Dat is nodig omdat de bestaande dijk niet meer aan de veiligheidseisen van de Rijksoverheid voldoet. De bedoeling is dat de versterkte dijk zeker de komende vijftig jaar veiligheid biedt aan de Flevolanders.

De vooroever moet parallel aan de IJsselmeerdijk komen, op enkele tientallen meters afstand. Hij moet de kracht van de golven van het IJsselmeer aanzienlijk verminderen voor ze de dijk bereiken. Met deze variant hoeft de dijk zelf niet verhoogd te worden. Bij andere varianten is dat wel het geval.

Twee opties van mogelijke vooroevers bij de IJsselmeerdijk

Tijdens de presentatie bleek verder dat een vooroever realiseerbaar is dankzij de zogenoemde HWBP-subsidie. Dat geld komt uit het Hoogwaterbeschermingsprogramma van de waterschappen en Rijkswaterstaat.

Over enkele maanden zal het bestuur van Waterschap Zuiderzeeland een besluit nemen over welke variant uiteindelijk gekozen gaat worden. Als alles goed gaat, is het de bedoeling dat het project in 2024 begint. In 2027 moeten de werkzaamheden afgerond zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel