Floriade mag vergunningloos bouwen "in het belang van Almere"

ALMERE • Wo 16 februari 2022 | 11:05 • Woensdag 16 februari 2022 | 11:05

De Floriade mag de komende maanden gaan bouwen voordat er een vergunning is verleend. De gemeente Almere gaat een deel van de bouwwerken gedogen, omdat er anders te weinig tijd is om alles op tijd af te krijgen. Over 57 dagen begint de wereldtuinbouwtentoonstelling. De gemeente verwacht nog 30 nieuwe vergunningsaanvragen en denkt daarvan een groot deel te moeten gaan gedogen.

Het college geeft een zogenoemd 'ambtelijk mandaat' af. Dat betekent dat ambtenaren namens het college mogen besluiten of gedogen gepast is, of dat toch de reguliere vergunningsprocedure doorlopen moet worden. De afgelopen twee maanden zijn er 60 vergunningen aangevraagd, hoeveel er daarvan al zijn verleend is nog onduidelijk. Daar komen dus in ieder geval nog 30 aanvragen bij.

"Ik heb een hekel aan gedogen."

— Wethouder Lindenbergh

Wethouder Julius Lindenbergh geeft aan dat de bouwwerken pas in gebruik mogen worden genomen als de vergunning verleend is. "Ik heb een hekel aan gedogen, maar als het in het belang is van Almere en het kan echt niet anders, dan moet het in zeer uitzonderlijke situaties toch. Voor de vergunningverlening van bouwwerken voor de Floriade hebben we nu zo’n uitzonderlijke situatie. Daarom gaan we voor een aantal deelnemers de bouw ambtelijk gedogen."

Eerder al versoepelingen voor BV
Eerder zijn er al maatregelen genomen om het de Floriade makkelijker te maken om te bouwen. Zo is een 'toetsprotocol' voor kleine bouwwerken aangepast, zijn er meer mensen in het stadhuis bezig met het beoordelen van vergunningen en zouden er kortere lijntjes zijn tussen de gemeente en de Floriade. Het heeft dus niet mogen baten, want uiteindelijk wordt er nu dus gedoogd.

Hoewel de Floriade nu dus mag gaan beginnen met bouwen, moet de organisatie zich wel aan strenge voorwaarden houden: "Want de veiligheid blijft voorop staan", aldus Lindenbergh. "Zo zijn er toezichthouders aanwezig bij cruciale onderdelen van de daadwerkelijke bouw en kan het gebouw pas in gebruik worden genomen als er wel een vergunning is. Op die manier kan de bouw weliswaar zo snel mogelijk van start gaan, maar doen we geen concessies aan de veiligheid."

Interview met wethouder Lindenbergh:

Dit nieuws is afkomstig van verslaggever Vincent Smit. Hij richt zich dit jaar speciaal op nieuws uit Almere voor Omroep Flevoland en 1Almere. Voor tips: vincent.smit@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel