Vogelgriep zorgt voor drukte bij dierenambulance: 'Regels nodig'

ALMERE • Do 17 februari 2022 | 6:03 • Donderdag 17 februari 2022 | 6:03

De dierenambulance heeft het zo druk met meldingen van vogelgriep dat de hulp aan andere dieren daardoor in het gedrang komt.

"Laatst hadden we twaalf meldingen van vogelgriep op één dag", vertelt vrijwilligster Serena. Ze rijdt op de dierenambulance in Almere samen met collega Nadine die ook veel wilde vogels met het virus treft. "Sommige vallen letterlijk uit de lucht. Andere botsen eerst ergens tegenaan."

Ook de Dierenbescherming, waar veel dierenambulances onder vallen, merkt dat het aantal meldingen toeneemt. Volgens Niels Kalkman is het dit jaar uitzonderlijk druk. "Elk jaar zijn er wel problemen met vogelgriep, maar zo heftig als dit jaar hebben we het nog niet gehad. Onze dierenambulances rijden echt af en aan met vogelgriepslachtoffers. Dat is echt wel uitzonderlijk voor deze periode."

Regelgeving
Kalkman vindt dat er duidelijke regels moeten komen over hoe er omgegaan moet worden met wilde vogels met vogelgriep. Het verbaast hem dat er voor pluimveebedrijven allerlei protocollen bestaan, wanneer er sprake is van vogelgriep. Maar dat er voor wilde vogels niets op papier staat.

De Dierenbescherming zorgt ervoor dat vrijwilligers speciale beschermende pakken dragen en dat de ambulances na het vervoer van besmette vogels worden gereinigd. "We rijden in veel regio's en daar doen we allemaal hetzelfde", aldus Kalkman. "Maar er zijn ook andere organisaties die het anders aanpakken. We willen dat erover wordt nagedacht 'hoe gaan we het doen', zodat er voor iedereen dezelfde richtlijnen en protocollen zijn."

Het is volgens hem ook belangrijk dat mensen leren herkennen dat opvallend gedrag bij wilde vogels, zoals het raar draaien met het hoofd, een verschijnsel van vogelgriep kan zijn. En dan is volgens Kalkman voorzichtigheid geboden, omdat ze er zelf ziek van kunnen worden, evenals hun huisdieren en andere vogels. "Die kennis moet ook wel breder", vindt hij.

Partij voor de Dieren maakt zich ernstig zorgen
De Almeerse fractie van de Partij voor de Dieren heeft het onderwerp meteen op de politieke agenda gezet. De fractie maakt zich niet alleen zorgen over de zieke vogels, maar ook over de inzetbaarheid van de dierenambulance. Volgens de partij is de dierenambulance soms niet bereikbaar of kan de wagen niet uitrijden als gevolg van een tekort aan vrijwilligers.

De politieke partij wil dat de gemeente Almere actie onderneemt, zodat zieke vogels meteen worden opgehaald en verzorgd. Ook wil de partij dat dode vogels meteen van straat worden gehaald, zodat de vogelgriep zich niet verder verspreid. Donderdagavond zal de wethouder de vragen van de partij beantwoorden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel