Rechter bepaalt of dierenvrienden bezwaar kunnen maken tegen afschot OVP

LELYSTAD • Za 19 februari 2022 | 13:56 • Zaterdag 19 februari 2022 | 13:56

De provincie Flevoland weigert te luisteren naar de bezwaren van een groep natuurbeschermers tegen het afschot van grote grazers in de Oostvaardersplassen. Dat werd vrijdag duidelijk tijdens de rechtszaak tegen de provincie. Een inwoonster van Haarlem maakte mede namens zeven stichtingen bezwaar tegen de vergunning die Staatsbosbeheer het recht heeft gegeven om dieren af te schieten en zo de populatie in het gebied te verkleinen.

Maar volgens de provincie Flevoland komt het bezwaar te laat en wonen de klagers vooral niet dicht genoeg bij Flevoland om belanghebbende te zijn in de kwestie. De wetten waarop zij zich beroepen zijn bovendien niet bedoeld om de dieren te beschermen, stelde de provincie in bij de rechter.

De bezwaarmakers zien dat anders: deze vergunning leidt tot onnodig groot dierenleed, stellen zij. De runderen worden volgens hen op gruwelijke wijze afgeschoten, terwijl er andere methoden zijn, zoals anticonceptie. Volgens de bezwaarmakers moet iedereen in Nederland op ieder moment bezwaar tegen kunnen maken tegen dierenleed ook als dit in de Oostvaardersplassen gebeurt.

De rechter bepaalt over 2 weken of de provincie Flevoland de bezwaren alsnog inhoudelijk moet beoordelen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel