Orgaworld naar rechter om dwangsom

LELYSTAD • Za 19 februari 2022 | 14:42 • Zaterdag 19 februari 2022 | 14:42

Compostbedrijf Orgaworld is vrijdag naar de rechter gestapt om geen dwangsom van 250.000 euro te moeten betalen als de fabriek in Lelystad opnieuw te veel stank veroorzaakt. Volgens het bedrijf zou dat onterecht zijn, omdat het probleem binnenkort voorgoed verholpen zal zijn met de installatie van een nieuw geurfilter.

De provincie Flevoland legde het vergistings- en composteringsbedrijf vorig jaar september een zogeheten last onder dwangsom op: als de fabriek aan de Zeeasterweg na 1 februari van dit jaar nog een keer de geurnorm zou overschrijden, dan moet het een dwangsom van 250.000 euro betalen. De provincie vindt dat het eindelijk eens gedaan moet zijn met de aanhoudende stankoverlast. Vooral boeren in de omgeving en inwoners van de wijk De Landerijen klagen.

Omdat er nog een bezwaarprocedure tegen de last onder dwangsom loopt en de provincie zolang controles bij de fabriek niet wilde uitstellen, stapte Orgaworld naar de rechter om de last onder dwangsom voorlopig geschorst te krijgen. Het bedrijf wil niet dat het al een boete krijgt opgelegd terwijl de bezwaarprocedure bij de provincie nog niet is afgerond.

Orgaworld vindt zelfs dat er helemaal geen dwangsommen zouden mogen worden opgelegd totdat het nieuwe geurfilter is geïnstalleerd. Uit eigen metingen zou blijken dat de fabriek door een andere bedrijfsvoering inmiddels al aan de geurnorm voldoet, maar de nieuwe ‘luchtwasser’ moet het probleem definitief oplossen. Daarmee zou ook stankoverlast in piekperiodes voorkomen worden. Onder meer in het voorjaar krijgt de fabriek veel GFT-afval te verwerken.

De ‘luchtwasser’ had dit kwartaal geïnstalleerd moeten worden, maar het bedrijf wacht nog op de benodigde vergunning van de provincie. Die zou steeds opnieuw aanvullende informatie hebben opgevraagd, waardoor de vergunningsaanvraag onnodig zou zijn vertraagd. “Dat had veel sneller gekund”, meende de advocaat van het compostbedrijf. Ook daarom vond hij dat de last onder dwangsom van tafel moet.

De rechter beslist binnen twee weken op het verzoek om de last onder dwangsom voorlopig te schorsen. Ze adviseerde Orgaworld en de provincie wel om opnieuw met elkaar te gaan overleggen. Ze voorzag dat de partijen anders over een paar weken opnieuw voor de rechter zouden staan omdat de provincie het bezwaar van Orgaworld in de bezwaarprocedure wil gaan afwijzen en het bedrijf vooralsnog ook niet de tijd wil geven tot het nieuwe geurfilter is geïnstalleerd. Dat zou nog maanden duren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel