Groep alleenstaande minderjarige vluchtelingen naar azc

LUTTELGEEST • Zo 20 februari 2022 | 11:03 • Zondag 20 februari 2022 | 11:03

Op het azc in Luttelgeest worden binnenkort vijftig alleenstaande minderjarige vluchtelingen (AMV'ers) ondergebracht. Volgens de gemeente blijven ze er maximaal een jaar wonen. De plaatsing wordt na acht maanden geëvalueerd. Omwonenden en Dorpsbelang Bant, Luttelgeest en Kuinre zijn op de hoogte gesteld.

Het Rijk heeft recent elke provincie gevraagd vijftig AMV'ers op te vangen vanwege 'de uitzonderlijk hoge instroom van (minderjarige) asielzoekers'. Veel daarvan komen uit Syrië en Eritrea. De gemeente Noordoostpolder wilde aan de plaatsing meewerken als er draagvlak voor is; ook wilde de gemeente eventuele extra kosten voor bijvoorbeeld onderwijs vergoed krijgen.

Volgens Noordoostpolder is er ruimte beschikbaar in het azc. In januari zijn daar onder meer zes bungalows vrijgekomen. Er is ook 24-uurs begeleiding geregeld voor de jongeren. Dit personeel wordt op dit moment ingewerkt op andere locaties. De jongeren kunnen al naar school terwijl ze wachten op een verblijfsvergunning. Meestal gaan ze eerst naar een internationale schakelklas, om vervolgens door te stromen naar het reguliere onderwijs. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers regelt het busvervoer naar school.

Bijlages

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel