Gemeenten zorgen voor gratis zelftesten en mondkapjes

FLEVOLAND • Zo 20 februari 2022 | 19:46 • Zondag 20 februari 2022 | 19:46

De gemeenten Almere, Lelystad en Urk stellen op de korte termijn zelftesten en mondkapjes beschikbaar voor alle inwoners. In december werd dit al aangekondigd. Eind volgende week worden ze waarschijnlijk al uitgedeeld in Almere en Urk. Lelystad volgt iets later pas.

De gemeenten krijgen de spullen van het Rijk. In totaal zijn er dertig gemeenten in Nederland aangewezen waar alle inwoners gratis mondkapjes en zelftesten kunnen ophalen. Daaronder vallen dus ook Almere, Lelystad en Urk.

Almere
In Almere komen er meer dan 300.000 mondkapjes en zelftesten binnen. Ze zullen worden verspreid vanaf meerdere locaties. Dat gebeurt in ieder geval vanuit de Nieuwe Bibliotheek en het stadhuis. Andere locaties zijn nog niet bekendgemaakt. Inwoners mogen maximaal vijf mondkapjes en vijf zelftesten per persoon ophalen.

Lelystad
Voor Lelystad zijn 162.000 mondkapjes en zelftesten beschikbaar. Die kunnen straks bijvoorbeeld worden afgehaald bij IDO, de Voedselbank en wijkcentra.

Urk
Hoe de mondkapjes en zelftesten op Urk precies verspreid zullen worden, is nog niet duidelijk.

In Zeewolde, Dronten en Noordoostpolder alleen voor minima
In de overige gemeenten in Flevoland zijn mondkapjes en zelftesten alleen voor minima beschikbaar. In Zeewolde kunnen zij terecht in bijvoorbeeld de Meermin, het Vraaghuis en de Voedselbank. Alle bijstandsgerechtigden en mensen die aanspraak maken op een minimaregelingen krijgen een brief thuis met meer informatie. Er zijn zes mondkapjes en zes zelftesten per persoon vanaf achttien jaar beschikbaar.

In de Noordoostpolder worden ook mondkapjes en zelftesten verspreid aan minima. Daar zijn twee mondmaskers en twee zelftesten per persoon beschikbaar. Ze kunnen worden opgehaald bij het gemeentehuis. Hoe de verdeling en uitgifte in Dronten precies gaat, is nog niet bekend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel