Actie voor komst vrijeschool voor voortgezet onderwijs

ALMERE • Ma 21 februari 2022 | 6:03 • Maandag 21 februari 2022 | 6:03

Een aantal ouders met kinderen op basisschool Vrijeschool Almere wil in de stad ook een zogenoemde vrijeschool voor voortgezet onderwijs opzetten. Pogingen om dit samen met bestaande scholen te organiseren, zijn op niets uitgelopen. De vrijeschool geeft onderwijs op antroposofische basis, waarbij de vrije ontwikkeling van leerlingen centraal staat. Dat gebeurt onder meer door naast traditionele vakken ook creatieve- en bewegingslessen te geven.

Het Rijk moet toestemming geven voor het opzetten van een vrijeschool voor voortgezet onderwijs. Om te laten zien dat daar in de toekomst voldoende kinderen naartoe willen, moeten er ruim 600 handtekeningen ingezameld worden. Volgens initiatiefnemer Walenka Donker is dat geen makkelijke klus. "Je moet van de ouders van kinderen die 10, 11 of 12 zijn op 1 november van dit jaar handtekeningen hebben. Terwijl die kinderen nog niet terecht kunnen op de nieuwe school en al een andere keus hebben gemaakt." Verder moeten volgens Donker de handtekeningen worden opgehaald in de zomermaanden, terwijl het vakantie is. Ondanks deze struikelblokken verwacht ze dat het gaat lukken.

Directeur Marjanne van der Stok van basisschool Vrijeschool Almere is blij met het initiatief. Zij snapt de wens van ouders om het vrijeschoolonderwijs, dat in 1923 is opgezet door Rudolf Steiner, ook na de basisschool door te zetten. Op de school wordt volgens haar gewerkt 'vanuit het hoofd, maar ook vanuit het hart en de handen'. Daarom zijn er naast taal, rekenen en lezen ook vakken die een reguliere school niet kent. Het gaat onder meer om vormtekenen, schilderen en de bewegingsvorm euritmie. Ook op het voortgezet vrijeschoolonderwijs is aandacht voor andere vakken, zoals smeden en toneel.

Walenka Donker trekt de kar voor de nieuwe school. Zij ziet dat de vraag naar dit soort vrijeschoolonderwijs groter wordt. "Landelijk zien we dat het middelbare vrijeschoolonderwijs heel erg aan het groeien is. Kijken we naar de lagere school, dan zitten we in Almere al op drie. En we gaan nog een vierde locatie starten in Oosterwold. Ook in Lelystad wordt nog een lagere school opgestart." Volgens Donker is er genoeg potentie in Almere en de regio.

Almeerse leerlingen die voortgezet vrijeschoolonderwijs willen volgen, moeten daarvoor nu nog naar een andere gemeente. Sommige leerlingen gaan naar een school in Amsterdam, maar vanwege de reistijd kiezen de meeste scholieren voor het reguliere voortgezet onderwijs in Almere. De ouders hopen dat de nieuwe school voor voortgezet onderwijs bij een van de bestaande vrijeschoollocaties in Almere kan komen. Het zal nog wel even duren voor de eerste lessen er komen. Als het lukt om de benodigde handtekeningen te verzamelen en de overheid ook akkoord gaat, is er op zijn vroegst over twee jaar een middelbare vrijeschool in Almere.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel